Decese cancer pulmonar: 75% din cazuri, diagnosticate în stadii inoperabile

La fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar, afecțiune care provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele.

Decese: Deși specialiștii depun constant eforturi pentru informarea despre factorii de risc, cancerul pulmonar continuă să fie o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Anual, în lume, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare din cauza cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar este o afecțiune extrem de complexă și silențioasă, care nu prezintă simptome în stadiile incipiente, ca atare aproximativ 75% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, inoperabile.

În luna de conștientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, lansează campania ”Inspiră speranță” pentru a atrage atenția asupra importanței diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar. De asemenea, pacienți care au supraviețuit acestui tip de cancer, dar și aparținători, transmit mesaje de încurajare celor ce luptă cu această boală.

Decese: În România, în anul 2018, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory), au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, aproximativ 10.277 de persoane pierzându-și viața din acestei afecțiuni.

”Supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere și, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta provoacă cele mai multe decese în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic. De aceea, avem nevoie de sprijinul autorităților. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătății. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenție, de depistare precoce, tratament și monitorizare a acestui tip de cancer”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Diagnosticul pus la timp poate salva viața

”Este important ca oamenii să se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemă, ci să vină la consultațiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectorația cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răgușeală și dificultate în respirație sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist”, adaugă prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Terapiile țintite și imunoterapia

În ultimii ani, specialiștii au făcut pași importanți în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. Terapiile țintite și imunoterapia pot fi o șansă la viață pentru pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer, chiar și în stadii avansate. ”Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul diagnosticat în stadii tardive, atunci când au apărut metastaze. Managementul corect și eficient al cancerului pulmonar impune un acces cât mai rapid la noile terapii. Doar așa putem crește rata de supraviețuire a acestor pacienți”, spune dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog.

Sprijin psihologic

Din punct de vedere statistic, aproximativ 50% dintre bolnavii care au un diagnostic oncologic vor avea nevoie, la un moment dat, de sprijinul unei persoane specializate în domeniul psiho-oncologiei. ”De obicei, acest diagnostic reprezintă un șoc pentru persoana afectată. Boala tumorală este o boală cronică, ce are foarte multe valențe psihice. Șocul aflării diagnosticului are efecte cognitive asupra memoriei, asupra deciziilor pe care le iau pacienții. Noi, în calitate de psiho-oncologi, ajutăm pacientul să-și controleze frica, stările de anxietate, de depresie. Acestea pot fi controlate prin metode de relaxare, tehnici de comunicare direct cu cei din jur, cu aparținătorii, etc. Intervenția psihologică per- se survine după ce se controlează această stare de distres oncologic. Ne dorim ca psiho- oncologul să devină parte a echipei medicale”, atrage atenția conf. dr. Dégi László Csaba, director al Societății Internaționale de Psihoncologie din România (IPOS).