Depresia de iarnă afectează mai mult femeile

Lunile de iarnă vă deprimă mai mult decât pe alte persoane? S-ar putea să suferiți din cauza depresiei de sezon, cunoscută și ca tulburare afectivă sezonieră.
Depresia sezonieră este o tulburare de dispoziție ce are loc în aceeași perioadă a fiecărui an. O formă rară a depresiei sezoniere- depresia de vară- debutează la sfârșitul primăverii sau începutul verii și se termină în toamnă. Însă, de obicei, tulburarea afectivă sezonieră începe în toamnă sau în iarnă și se termină în primăvară sau la începutul verii.
Cauze
Deși nu se știu cu exactitate cauzele depresiei de iarnă, unii oameni de știință cred că hormonii produși în partea cea mai adâncă a creierului declanșează modificări ale dispoziției în anumite perioade ale anului. Experții cred că depresia de iarnă ar putea avea legătură cu aceste modificări hormonale. Una dintre teorii susține că lipsa soarelui din timpul toamnei și iernii determină creierul să producă mai puțină serotonină, un agent chimic asociat cu căile neuronale ce reglează dispoziția. Când aceste căi neuronale nu funcționează cum trebuie, pot rezulta stări de depresie, asociate cu simptome de oboseală și creștere în greutate.
Depresia de iarnă debutează, de obicei, în adolescență și afectează mai mult femeile decât bărbații. Unele persoane cu depresie au simptome moderate și se simt cel mult iritate. Alte persoane au simptome severe care interferează cu relațiile sociale și activitatea de la locul de muncă.
Simptomele ”de iarnă”
Persoanele cu depresie de iarnă prezintă multe dintre simptomele depresiei, inclusiv lipsa energiei, probleme de concentrare, oboseală, apetit sporit, dorință crecută de a sta singure, nevoia de a dormi mai mult și creșterea în greutate.
Simptomele „de vară”
Persoanele care se confruntă cu depresia de vară experimentează cu totul alte simptome: lipsa poftei de mâncare, probleme cu somnul, scădere în greutate.
Diagnostic și tratament
Dacă vă simiți deprimat și aveți unele dintre simptomele descrise mai sus, ar trebui să mergeți la un control medical pentru a beneficia de tratamentul corect. Există mai multe tipuri de tratament, în funcție de severitatea simptomelor. În plus, dacă aveți alt tip de depresie sau afecțiune bipolară și tratamentul va fi diferit.
Depresia sezonieră este tratată adesea cu clasicele antidepresive. Mulți medici recomandă persoanelor afectate să iasă din casă încă de diminesțs pentru a se bucura de cât mai multă lumină naturală. Dacă aces lucru este impsibil din cauza lunilor întunecate de iarnă, vă pot ajuta medicamentele antidepresive sau terapia cu lumină (fototerapia).
Terapia cu lumină
Unii cercetători asociază depresia sezonieră cu melatonaina, un hormon natural care cauzează somnolență. Lumina schimbă cantitatea de melatonină din sistemul nervos și crește cantitatea de serotonină. Terapia cu lumină are efect antidepresiv. Unele persoane își revin după doar câteva zile de terapie, însă la altele durează mai mult. Dacă simptomele nu dispar, medicul poate crește numărul sesiunilor de terapie la 2 pe zi.
Persoanele care reacționează la terapia cu lumină sunt încurajate să continue până la apariția soarelui de primavera. Deși efectele secundare sunt minime, cei cu pielea sensibilă sau cu istoric familial de afecțiuni bipolare trebuie să fie atenți.
Prevenție
- Petreceți câteva ore afară în fiecare zi, chiar dacă este înnorat. Efectul luminei de zi este aproape la fel de bun ca cel al razelor de soare.
- Schimbați becurile cu unele mai puternice la începutul toamnei, chair dinainte de a începe să simțiți efectele depresiei de iarnă.
- Încercați să aveți o dietă bine echilibrată. Vă va oferi mai multă energie, chiar dacă tânjiți după dulciuri sau fast food.
- Faceți exerciții 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.
- Mențineți legătura și prietenii și păstrați calendarul de activități. Sprijinul social este foarte important.
Vizita la medic
Dacă vă simțiți deprimat, obosit și iritat în aceeași perioadă în fiecare an, iar aceste simptome par a apărea în funcție de vreme, s-ar putea să aveți o formă de depresie sezonieră. Informați medicul și respectații indicațiile lui de tratament și schimbarea stilului de viață.
Dacă medicul vă recomandă terapie cu lumină, întrebați dacă puteți să efectuați sesiunile la cabinetul lui sau în alt loc.