Dermatita atopică: cum poate fi ușurată povara pacienților?

dermatita atopică

Dermatita atopică afectează, la nivel global, 1-10% din populația adultă și 5-30% dintre copii.

Dermatita atopică: „Un pacient se adresează medicului alergolog sau dermatolog.  Ideal însă este să existe o echipă medicală cu care să colaboreze, precum și o abordare holistică, cu nutriționist și cu psiholog în anumite situații. Noi putem ajuta pe partea de nutriție și psiholog pe toți pacienții care se îndreaptă către noi”, a declarat Rozalina Lăpădatu,  președinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – (APAA), la webinarul „Ce știm despre dermatita atopică și cum poate fi ușurată povara pacienților?”.

Dermatita atopică este cea mai comună boală cronică a pielii, necontagioasă, dar cu o prevalență crescută și cu impact social și economic semnificativ. Conform unor studii, dermatita atopică afectează peste 20% dintre copiii din Europa de Vest, iar dintre aceștia 15% manifestă forme severe ale acestei afecțiuni. Este o boală inflamatorie care debutează în copilărie și se manifestă prin uscăciune la nivelul tegumentelor, mâncărimi accentuate, acestea fiind frecvent asociate cu afecțiuni alergice precum rinita sau astm bronșic. Cauzele dermatitei atopice nu se cunosc cu exactitate, putând fi vorba de o combinație de factori genetici, dar nu numai. Tratamentul general presupune măsuri generale de protecție și îngrijire a pielii, unguente pentru repararea pielii și controlul pruritului, medicamente pentru prevenirea infecției, tratament pentru controlul inflamațiilor etc.

Webinarul face parte din proiectul „Dincolo de piele: un model holistic al serviciilor acordate în dermatita atopică”, implementat de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și Asociația de Imuno-Dermatologie din România. Proiectul propune o nouă abordare a managementului dermatitei atopice, în contextul în care, în prezent, bolile cronice de piele nu sunt prioritizate prin planurile strategice naționale și nu sunt oferite servicii integrate pentru diagnosticarea și tratarea dermatitei atopice.