Terapii de scurtă durată în leucemia limfocitară cronică -impact
Costurile medii lunare totale pentru pacienții cu LLC la care tratamentul eșuează sunt de două ori mai mari decât pentru pacienții care răspund la tratament.
Dezideratul principal al medicilor este să trateze pacienții cu terapii la care să existe un răspuns adecvat, dar care să fie și cost- eficiente.
Studiul „Impactul bugetar al moleculelor inovatoare în prima linie de tratament al pacienților diagnosticați cu LLC”, realizat de prof. dr. Robert Ancuceanu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie, arată că, în LLC, pentru prima linie de tratament, Venetoclax plus Obinutuzumab s-au dovedit a fi cea mai cost-eficientă opțiune de tratament – aproape aceeași calitate a vieții la costuri de 2-3 ori mai mici.
„Fondurile economisite prin aplicarea unei terapii cost-eficiente la cât mai mulți pacienți se pot folosi pentru tratarea altor pacienți cu oricare altă terapie indicată profilului lor genetic. Venetoclax plus Obinutuzumab domină inhibitorul pentru BTK, iar față de combinația inhibitor BTK – Obinutuzumab – varianta cu Venetoclax oferă aproape aceleași beneficii la costuri de trei ori mai mici (diferență cumulativă în costurile totale de tratament de cca 800.000 de lei). Aceste rezultate sunt similare cu o evaluare din SUA, care a identificat Venetoclax drept cea mai cost-eficientă opțiune de tratament în primă linie pentru pacienții cu LLC”, a mai spus specialistul.
Sursa: revista Politici de Sănătate