Filmul “Care dintre noi?”, difuzat în același timp în România și America

Care dintre noi - Delia Grigoroiu, Maia Morgenstern, Marius Manole

Centrul Medical Neolife va găzdui în data de 5 decembrie 2020, ora 20.00, pe pagina de facebook, prima difuzare internațională a filmului ,,Care dintre noi?”.

Chris Simion – Mercurian este una dintre cele mai apreciate și îndrăgite regizoare din Romania. A regizat peste 40 de spectacole și a publicat 11 cărți, a militat pentru promovarea și susținerea teatrului independent în Romania și a inițiat nenumărate proiecte cu acest scop printre care Undercloud, festivalul de teatru independent. În urma cu 3 ani a demarat proiectul Grivița 53 – ,,Primul teatru construit împreună” unde visează să ridice de la zero primul teatru independent. A vândut casa bunicii sale, cu banii câștigați a cumpărat terenul din Calea Grivitei 53 și pentru construcție a început să vândă cărămizi celor care vor să se alăture acestui demers.

În 2017, regizoarea Chris Simion – Mercurian a fost diagnosticată cu cancer de sân și a urmat o intervenție chirurgicală. În 2018 a parcurs tratamentul oncologic, chimio și radioterapie. Trecând cu bine peste această încercare și fiind una dintre puținele femei care au văzut în cancer un dar, s-a gândit că poate să le fie de ajutor celor care trec prin acest diagnostic. Așa a apărut în 2018 albumul foto – text ,,Care dintre noi?”. Văzând că prejudecățile și mentalitatea despre această boala rămân neschimbate și că reacția celor de pe margine este de cele mai multe ori o dovadă de slăbiciune și lașitate, s-a gândit să scrie o piesă de teatru care să dea curaj și să schimbe perspectiva. Într-un salon de chimioterapie, unde o zi se trăiește cât o viață, unde se desenează uși când nu există niciuna și unde oamenii văd raze de soare chiar dacă nu există ferestre, cinci personaje cu experiențe diferite de viață reușesc în final să vădă situația în care sunt că pe o oportunitate. Datorita pandemiei și a închiderii teatrelor, Chris a mutat proiectul de pe scenă, în on-line. Și mai mult decât atât, ceea ce credea că va fi o piesă filmată, a ieșit un film în toată regula, un mediu metraj plin de emoție și umor. ,,Care dintre noi?” pentru că nu știm niciodată care dintre noi. Una din 8 femei este diagnosticată cu cancer de sân.

,,Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate.  Filmul este modul meu de a le reaminti oamenilor că au în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze. Boala asta conține o experiență majora, cu delete total dar exista situații mult mai dramatice decât cancerul. În afara de asta, viață e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Ceea ce nu coincide cu agenda noastră, imprevizibilul, poate să ne aducă de fapt o schimbare profunda în bine. Doar să lașam să se întâmple. Să nu ne opunem”, spune Chris Simion – Mercurian.

Pe 5 decembrie, ora 20.00, va fi difuzat în premieră atât pe pagina de facebook a Centrului Medical Neolife Romania cât și internațional, pe unul dintre cele mai importante grupuri de suport din Statele Unite ,,Triple Negative Breast Cancer”. Textul este tradus de Smaranda Enache, iar subtitrarea este realizată de Mihnea Vonica.

Înainte de difuzarea filmului, de la ora 19, pe pagina de facebook Neolife vă avea loc o discuție intre Chris Simion – Mercurian, dr. Cristina Berteanu (director medical Neolife, medic primar ATI, doctor în medicină) și dr. Cristian Viisoreanu, medic specialist chirurgie general, cu supraspecializare în chirurgie oncologică.

,, Centrul Medical Neolife caută mereu soluții, programe, proiecte, servicii care să vină în sprijinul pacienților oncologici. De data aceasta ne-am gândit să împărtășim pacienților noștri și tuturor celor care vor viziona acest film pe pagina de facebook Neolife un film care poate schimba percepții, poate influența destine și uni pe cei care trec prin acest diagnostic. Pacientul oncologic are nevoie de mult suport și nu doar medical, ci și spiritual. Arta va rămâne întotdeauna hrană pentru suflet, iar schimbul de energie creatoare pe care art-terapia  o oferă pacientului oncologic poate fi un bun tratament complentar în traseul medical pe care acesta îl are de parcurs”, completează dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină.

În film joacă actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă, Georgiana Popescu – asistentă, Eva Spiru –studentă la medicina și copilul Alexandra Mercurian.

,,Când lucrezi cu Chris simți încredere, simți că e nevoie de tine, simți că ai un sens. Nu e pur și simplu un alt proiect, desi toți avem nevoie de proiecte, de spectacole, de filmări, de personaje, de continuitatea activității noastre. Înainte de orice alte considerente mi-a dat un rost pentru care să exist, pentru care să lucrez, pentru care să-mi pun întrebări. Acest film e că un suport, e o susținere și sper că vă alina o parte din angoasele, din neliniștile, din spaimele, din tenebrele ce sporesc gravitatea și impactul pe care-l are boala asupra omului.” , spune Maia Morgenstern.