Estimări privind sezonul de gripă 2022- 2023 – ce recomandă specialiștii?

România s-ar putea confrunta cu un sezon gripal 2022/2023 destul de sever, arată analizele internaționale.

Anual, experții la nivel internațional analizează datele cu privire la sezonul gripal din Emisfera Sudică (care are loc chiar acum) pentru a înțelege care ar putea fi efectele în Emisfera Nordică, inclusiv în România.

Datele din Australia, incluse în cel mai recent Flu Bulletin Sanofi, confirmă că România s-ar putea confrunta cu un sezon de gripă sever, pe fondul unei imunități colective reduse și a eliminării restricțiilor determinate de COVID-19.

„Pentru sezonul gripal 2022-2023 avem șansa să învățăm din experiența autorităților din Emisfera Sudică, care se confruntă deja cu sezonul gripal. Este nevoie de eforturi conjugate, astfel încât să putem începe vaccinarea populației cât mai curând”, a explicat dr. Adrian Marinescu, director medical Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Mai mulți factori pot contribui la un sezon de gripă foarte sever în emisfera nordică, în care se află și România.

În ultimii doi ani s-a înregistrat o circulație foarte scăzută a gripei în contextul COVID-19, ceea ce înseamnă că cel mai probabil imunitatea în rândul populației este scăzută. De asemenea, reluarea călătoriilor la nivel mondial și eliminarea majorității restricțiilor determinate de COVID-19 pot duce la agravarea sezonului gripal.

Reducerea riscurilor

Gripa poate duce la complicații grave, crescând de zece ori riscul de atac de cord, de opt ori riscul de accident vascular cerebral și pneumonie, chiar la persoane sănătoase. De asemenea, în timpul sezonului de iarnă, gripa pune o presiune considerabilă asupra sistemelor de sănătate deja foarte solicitate. Sistemele naționale de sănătate publică se pot pregăti deja pentru iarnă, asigurându-și rezervele de vaccin și planificând programele de vaccinare antigripală din această toamnă.