A fost depistată gena ”anti- alcool”

Cercetătorii spun că au identificat o variație genetică ce scade nevoia de a bea alcool. Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea de medicamente care controlează consumul de alcool, chiar și în cazul celor dependenți.

Această variație a genei beta- Khloto a fost descoperită prin cercetări genetice care au implicat mai mult de 105.000 de persoane care obișnuiau să bea mai mult sau mai puțin. Alcoolicii nu au fost incluși în cercetare. Participanții au furnizat mostre genetice și au răspuns la un chestionar privind obiceiurile săptămânale de consum de alcool.

Băutorii înrăiți au fost definiți ca persoanele care beau mai mult de 21 de ”băuturi” pe săptămână (bărbați) sau 14 (femei). Băutorii moderați sunt cei care consumă mai puțin de 14 ”băuturi” pe săptămână (bărbați) sau 7 (femei). O ”băutură” este echivalentul a unul pahar mic de vin sau jumătate de halbă de bere.

”Studiul a identificat o variație a genei beta- Khloto care controlează consumul de alcool. Varianta mai puțin frecventă- depistată la aproximativ 40% dintre persoanele care au participat la studiu- este asociată cu o dorință scăzută de a consuma alcool”, a spus David Mangelsdorf, co-autor al studiului. El este șeful departamentului de Farmacologie al Centrului Medical al Universității din Texas (Dallas).

Problemă majoră de sănătate publică

”Consumul excesiv de alcool este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, care cauzează mai mult de 3 milioane de decese anual. Multe cercetări privind consumul de alcool s-au axat pe dependență. Totuși, numărul mare al bolilor asociate consumului de alcool reflectă cantitatea totală de alcool consumată, nu numai dependența”, a atras atenția Steven Kliewer, profesor de biologie moleculară și farmacologie la Universitatea din Texas.

Determinarea oamenilor să treacă de la un consum mare de alcool la unul moderat ar putea aduce beneficii substanțiale sănătății publice, precum reducerea riscului de boli cardio- vasculare. Consumul frecvent de alcool este asociat cu doi dintre factorii de risc ai bolilor cardio- vasculare (tensiunea arterială crescută și obezitatea), potrivit Asociației Americane a Inimii.

Sursa: https://medlineplus.gov/