Grupele de sânge A și B, risc crescut de tromboză și embolism

grupele de sânge și riscul de boli vasculare

Persoanele cu grupele de sânge A și B pot avea un risc mai mare de apariție a unor cheaguri de sânge periculoase, comparativ cu cei cu grupa de sânge 0.

Acestea sunt rezultatele unui nou studiu, publicat recent, care a mai arătat că persoanele cu grupele de sânge A și B au un risc ușor crescut de apariție a anumitor boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu persoanele cu grupa 0 (zero), cele cu grupele de sânge A și B au un risc combinat cu 8% mai mare la infarct și cu 10% mai mare de insuficiență cardiacă.

Însă cea mai mare diferență a fost la riscul de apariție a cheagurilor de sânge. Persoanele cu grupele de sânge A și B sunt cu 51% mai predispuse la apariția trombozei venoase profunde și cu 47% mai predispuse la apariția embolismului pulmonar. Tromboza venoasă profundă (cheaguri în vasele de sânge ale picioarelor) și embolismul pulmonar (cheagul de sânge ajunge la plămâni) sunt două dintre cele mai frecvente boli vasculare.

Totuși, persoanele cu grupele A și B au un risc cu 3% mai mic de hipertensiune arterială decât persoanele cu grupa 0. Rezultatele acestui studiu ar putea avea un impact deosebit în medicina personalizată. ”Determinarea grupei de sânge este ușoară, ieftină și folosită pe scară largă. Medicii ar putea folosi această informație pentru a preveni și trata bolile cardiovasculare”, atrage atenția Hilde Groot, autorul studiului. Medicii au mai atras atenția că persoanele cu grupa de sânge A sau B ar trebui să fie conștiente că intervențiile chirurgicale, traumele și imobilizarea cresc riscul de apariție a cheagurilor sanguine. Oricine poate scădea acest risc prin menținerea unei greutăți sănătoase, dietă și activitate fizică regulată.