Psoriazisul și sănătatea inimii: cum vă protejați?

psoriazisul și sănătatea inimii

Psoriazisul și sănătatea inimii. Boala psoriazică severă sau necontrolată poate provoca grave probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare.

Psoriazisul și sănătatea inimii. Psoriazisul eritrodermic, cea mai severă formă a bolii, poate afecta inima prin creșterea fluxului sanguin către piele. Cel puțin 80% din suprafața pielii este afectată de roșeață, inflamație și plăci psoriazice, dând impresia de arsuri severe. Poate apărea subit sau poate evolua de la plăcile psoriazice, cea mai des întâlnită formă de psoriazis. Deși este destul de rar, psoriazisul eritrodermic poate fi letal.

Factorii declanșatori pot fi: infecțiile, arsurile solare severe, medicamente preucm cele cu litiu și cele contra malariei, produse cu gudron de pădure, folosirea excesivă a unor corticosteroizi puternici, întreruperea bruscă a medicamentelor pentru psoriazis. Forma eritrodermică a bolii crește riscul de deces din cauza sporirii fluxului sanguin către piele.

Când atât de mult sânge merge către piele, nu mai există suficient pentru a hrăni inima. Dacă aveți un puseu de psoriazis eritrodermic, mai ales dacă aveți și alte afecțiuni cardiace asociate, poate surveni un infarct fatal. Psoriazisul eritrodermic mai poate cauza pierderea de proteine și fluide, rezultând infecții care pot amenința viața, precum pneumonia și insuficiența cardiacă congestivă. În cazul unui puseu, mergeți la medic de urgență pentru tratament sau chiar internare în spital.

Alte complicații grave ale psoriazisului

Psoriazisul și sănătatea inimii. Dovezile arată că persoanele cu psoriazis moderat spre sever au un risc mai mare de sindrom metabolic- grup de factori de risc pentru bolile cardiovasculare și alte afecțiuni grave. Acești factori de risc includ obezitatea, surplusul de grăsime în jurul taliei, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și rezistența la insulină. Cu cât aveți mai mulți factori de risc metabolici, cu atât este mai mare riscul de infarct sau accident vascular- cerebral, ori de apariție a diabetului. Iar diabetul necontrolat este un factor de risc pentru boala cronică renală, anumite infecții sau boli letale. O analiză efectuată între 1988 și 2012 a arătat că incidența sindromului metabolic era dublă la persoanele cu psoriazis față de cele fără psoriazis. Un alt studiu a dezvăluit că un copil cu psoriazis are un risc mult mai mare de a dezvolta boli metabolice, mai ales dacă este obez, și că tinerii cu psoriazis au un nivel crescut de colesterol, indiferent de greutate. Colesterolul mare poate duce la blocarea arterelor și, mai departe, la infarct și accident vascular- cerebral.

Măsuri care vă pot ajuta

În primul rând, trebui să țineți psoriazisul sub control, să discutați cu medicul și să respectați tratamentul prescris. Dacă aveți psoriazis moderat spre sever, menținerea unei greutăți sănătoase și a unui nivel normal de colesterol va reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet.

De asemenea:

  • Mâncați multe legume și fructe colorate
  • Alegeți alimente bogate în cereale integrale și fibre în detrimentul alimentelor procesate
  • Mâncați pește cu grăsimi sănătoase pentru inimă, precum somon sau macrou, cel puțin de două ori pe săptămână
  • Limitați consumul zilnic de grăsimi la 30% din numărul total de calorii și consumați mai degrabă grăsimi nesaturale precum uleiul de măsline sau de rapiță.
  • Evitați alimentele cu grăsimi trans
  • Alegeți variante cu puține grăsimi sau deloc la brânzeturi, lapte, iaurt și alte produse lactate
  • Dați gust mâncării cu ierburi și condimente și mai puțin cu sare
  • Faceți zilnic cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată spre intense, de 5 sau 6 ori pe săptămână.
  • Spuneți-i medicului de familie că aveți psoriazis și asigurați-vă că vă monitorizează periodic tensiunea arterială, glicemia și colesterolul- sunt indicatori importanți pentru sănătatea inimii. Nu fumați și consumați cantități moderate de alcool (o băutură pe zi la femei, 2 la bărbați).