Patru semne că ați putea avea un cheag de sânge în organism

Un cheag de sânge (tromb) poate duce la nenumărate probleme de sănătate și chiar deces, deci, dacă aveți vreo suspiciune, mergeți imediat la medic.

Un cheag de sânge (tromb) este un ”dop” de celule și proteine care se formează în sânge Un cheag oprește sângerarea atunci când vă răniți și, de obicei, se dizolvă pe măsură ce organismul se vindecă. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă sau dacă cheagul se formează fără un motiv, vă poate bloca complet vasul de sânge.

Ce probleme poate cauza?

Un cheag de sânge format fără motiv într-o arteră poate duce la infarct sau accident vascular- cerebral (AVC). Dacă apare într-o venă, se va manifesta prin durere și umflarea (inflamația) zonei respective. Cel format în profunzimea unui mușchi se numește tromboză venoasă profundă, iar cel format în plămâni se numește embolism pulmonar. Ambele reprezintă urgențe medicale.

Risc

Cheagul de sânge poate apărea când vă rupeți un os sau suferiți o contractură musculară puternică. Dar uneori s-ar putea să nici nu vă dați seama de acest lucru. Iată care sunt situațiile cu risc de apariție a unui cheag de sânge:

  • când vă recuperați după o intervenție chirurgicală sau ați fost imobil multe ore (de exemplu, în timpul unui zbor lung) ori ați fost imobilizat într-un cărucior cu rotile.
  • dacă sunteți supraonderal sau obez
  • dacă aveți diabet sau nivel ridicat de colesterol
  • dacă aveți vârsta peste 60 de ani.

Indiciu: inflamația

Când apare un cheag de sânge sau când oprește fluxul sanguin, acesta se poate acumula în vasul de sânge, ducând la umflarea lui. Dacă se întâmplă la gambă (partea inferioară a piciorului), este adesea semn de tromboză venoasă profundă. Dar cheagul poate apărea și la nivelul brațelor sau în abdomen. Chiar și după ce se dizolvă, una din trei persoane încă se confruntă cu inflamație și uneori chiar dureri din cauza vasului de sânge deteriorat.

Indiciu: culoarea pielii

Dacă un cheag de singe înfundă venele din mâini sau din picioare, acestea pot avea o culoarea roșiatică sau albastră. Și pielea își schimbă culoarea din cauza deteriorăii vasuui de sânge. Un embolism pulmonar poate avea ca semn o piele palidă, vineție și lipicioasă.

Indiciu: durerea

O durere în piept intensă, subită, ar putea însemna că acel cheag de sânge s-a spart, cauzând un embolism pulmonar. Ori ar putea însemna că un cheag de sânge provocat în arteră a cauzat un infarct. În acest caz, veți resimți dureri la brațe, mai ales la cel stâng. De obicei, zona în care se ”instalează” un vas de sânge este dureroasă (de exemplu, la nivelul gambei, stomacului sau sub gât.

Indiciu: respirația

Problemele de respirație reprezintă un simptom grav, semnalând prezența unui cheag de sânge la plămâni sau la inimă. Inima s-ar putea să bată mai repede, ori simțiți că transăirați și aveți o stare de leșin.

Localizare: plămâni

Un cheag de sânge poate avea diferite simptome, în funcție de zona în care se află. Un embolism pulmonar poate să nu aibă niciun semn sau se poate manifesta prin puls mărit, dureri în piept, tuse cu sânge și probleme de respirație (scurtare a rspirației). Trebuie să mergeți la spital de urgență.

Localizare: inimă

Are simptome similare cu cele ale cheagului la plămâni. Dar dacă vorbim de infarct, s-ar putea să resimiți, pe lângă durerea în piept, greață și amețeală. În orice caz, chemați Salvarea sau mergeți de urgență la spital.

Localizare: creier

Când sngele nu poate circula normal, se acumulează presiune. Un blocaj sever poate duce, în unele cazuri, la AVC. Fără oxigenul transportat de sânge, celulele nervoase mor în câteva minute. Un cheag în creier poate cauza dureri de cap, confuzie, crize, probleme de vorbire și, uneori, slăbiciune pe o parte a corpului.

Localizare: abdomen

Uneori nu apare niciun simptom. Venele înfundate din stomac sau esofag se pot sparge, ducând la scurgeri de sânge, care pot fi foarte dureroase. S-ar putea să vomitați sânge sau să aveți scaun cu sânge, de culoare foarte înschisă și neobișnuit de urât mirositor.

Localizare: rinichi

Cunoscute sub denumirea de tromboză venoasă renală, aceste cheaguri de dezvoltă greu și apar, în general, la adulți. Probabil nu veți resimți niciun simptom până când o bucată de cheag nu se desprinde și migrează în plămân. Rareori, mai ales la copii, cheagul poate crește rapid și poate cauza greață, febră și vomă. De asemenea, s-ar putea să urinați mai rar, iar urina să fie cu sânge.

Măsuri

Dacă suspectați prezența unui cheag de sânge în organism, mergeți la medic de urgență. Un cheag poate fi letal, dar nu aveți de unde ști acest lucru până nu faceți analize. Medicul vă poate prescrie medicamente care duc la dizolvarea cheagului sau poate remedia situația chirugical.

Prevenire

Puteți lua măsuri pentru a preveni riscul de apariție a unui cheag de sânge. În primul rând, mențineți o greutate sănătoasă, mâncați corect și faceți exerciții. În plus:

  • nu stați nemișcat sau așezat o perioadă mare dxe timp, mai ales după o călătorie lungă sau după o intervenție chirurgicală.
  • Dacă lucrați la birou, mișcați-vă cel puțin câteva minute în fiecare oră.
  • Ciorapii de compresie pot ajuta fluxul sanguin
  • Întrebați medicul dacă este necesar să luați anticoagulante.