HIV/SIDA: suplimentarea bugetului, educație pentru sănătate și servicii noi pentru gravide
Dezbaterea „Infecția HIV în România” organizată de către Federația UNOPA a adus în atenția autorităților responsabile problemele și măsurile care trebuie întreprinse pentru ca infecția HIV în România să fie ținută sub control.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 31 decembrie 2023 erau în viață 18.282 persoane infectate HIV în România, iar in anul 2023 au fost diagnosticate 716 cazuri noi. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2023 sunt: sex neprotejat (heterosexual) – 61%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -29%, consumatori de droguri injectabile – 8%. Numărul persoanelor aflate în tratament şi profilaxie post-expunere la 31.12.2023, din datele înregistrate la Unitatea de Asistență Tehnică şi Management a Programului HIV (UATM) a fost de 15.397 persoane.
Cei peste 100 de experți prezenți la eveniment au susținut necesitatea ca infecția HIV să rămână în atenția comunității, luarea unor măsuri imediate pentru ca numărul de cazuri noi să nu crească în anii următori: accesul la educație pentru sănătate pentru elevi și tineri, accesul la servicii de prevenire HIV, accesul la servicii de testare HIV prietenoase și aproape de populație, accesul la tratamentul antiretroviral fără întreruperi, accesul la o protecție socială pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
“Epidemia HIV există și face victime. E periculos că elevii și tinerii nu mai știu ce este HIV și cum se previne, este periculos că nu se mai face educare în comunitate despre HIV și prevenirea infectării, este periculos că testarea HIV nu se extinde la nivel comunitar, este periculos că nu sunt servicii de prevenire a infectării în grupurile la risc! Lipsa de acțiune de acum se va traduce în multe cazuri noi în anii viitori, în costuri mari de tratament și de vieți omenești. Cerem Guvernului să finanțeze intervențiile de prevenire și tratare a infecției HIV, numai așa vom tine infecția sub control!”, a atras atenția Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a promis suplimentarea bugetului alocat programului de tratament HIV. „Ceea ce încercăm să facem chiar săptămâna viitoare- să avem o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii din care să putem aloca o sumă consistentă şi pentru programul de HIV. Dacă anul trecut au fost alocate aproape 500 milioane de lei (Programului de Tratament HIV), mai avem nevoie de bani în acest an faţă de alocarea iniţială. Finanţarea corespunzătoare a programului trebuie să se traducă şi în realitate în accesul la terapie antiretrovirală care să cuprindă schemele terapeutice recomandate de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii”, a afirmat ministrul.
La rândul ei, conf. dr. Diana Păun a atras atenția că prevenirea este cheia. ”Trebuie să investim în educație și informare pentru a preveni răspândirea virusului. În același timp ar trebui prioritizată educarea și informarea grupurilor vulnerabile, prin acțiuni de prevenire și consiliere desfășurate prin cooperarea dintre personalul medical și ONG-uri”.
Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a anunțat modificarea criteriilor de încadrare în invaliditate. ”Am remediat criteriile medicale de încadrare în invaliditate, în așa fel încât cohorta de copii infectați cu HIV în perioada 1987 – 1995 să fie scoasă de la aceste criterii și să beneficieze de pensie de invaliditate”.
Noutăți de la 1 iulie
Potrivit Contractului- Cadru, de la 1 iulie se va putea face testarea pentru HIV -SIDA la gravidele care nu fac dovada calităţii de asigurat. ”Până la această dată, în cadrul sistemului se decontau aceste testări numai pentru gravidele asigurate. În ceea ce priveşte medicul de familie, este reglementată prevenţia tuturor bolilor cu transmitere sexuală ca şi componentă a consultaţiei de prevenţie începând din adolescenţă. În cazul supravegherii gravidei, medicul de familie poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. Și în cadrul consultaţiilor de planificare familială acordate de medicul de familie se recomandă testarea HIV la gravide. Pentru bolnavii confirmaţi cu HIV-SIDA se permite accesul direct în ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere, la fel şi la serviciul de spitalizare de zi pentru monitorizarea afecţiunii”, a explicat Iulia Stoea, director general adjunct Direcția Generală Relații Contractuale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).