Infecția piciorului diabetic, cauză majoră de amputare: cum se poate evita?

Datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că Programul Național de Diabet a cunoscut un trend ascendent în ultimii trei ani, atât din punct de vedere al finanțării, cât și al pacienților înrolați, ajungând în anul 2022 la peste un milion de pacienți diagnosticați.

15% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat ajung să dezvolte ulcerații la picioare, alături de alte complicații. Diversele afecțiuni, o slabă circulație sanguină la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită sau tăierea greșită a unghiilor sunt factori de risc pentru apariția celei mai des întâlnite complicații invalidante în diabetul zaharat: piciorul diabetic. Specialiștii estimează că infecțiile piciorului diabetic reprezintă cea mai comună cauză de internare în spital a pacienţilor diabetici şi una dintre cauzele majore de amputare a membrului inferior.

”Spre deosebire de persoanele sănătoase, la pacientul diabetic, rănile și tăieturile se vindecă mai lent deoarece circulația ineficientă a sângelui privează piciorul de o cantitate adecvată de oxigen. În lipsa oxigenului necesar, vindecarea infecțiilor și a ulcerațiilor piciorului diabetic este mult îngreunată și poate duce chiar la amputația degetelor ori picioarelor. De aceea, stimularea formării de noi vase de sânge și prevenirea sau tratarea suprainfectării bacteriene reprezintă principalele atuuri în tratarea piciorului diabetic prin aplicarea terapiei hiperbare”, a explicat dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet și boli de nutriție.

Terapia hiperbară scade rata amputațiilor în ulcerul piciorului diabetic

Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic crește rata de vindecare, scade perioada de spitalizare, numărul de amputații și alte complicații, și reduce incidența infecțiilor cu bacterii rezistente la tratamentul curent cu antibiotice.

Terapia hiperbară nu exclude celelalte terapii și chiar potențează beneficiile tratamentului standard. „Abordarea din perspectiva medicinei personalizate permite accesul pacientului la o echipa multidisciplinară, la tehnologie avansată și protocoale adaptate din SUA, Elveția, Marea Britanie, de la clinici care au mare experiență în aplicarea terapiei hiperbare. Practic, pacientul beneficiază de consult și tratament complex și personalizat, care poate cuprinde, pe lângă tratamentul standard de curățare, debridare, administrarea de tratament medicamentos, și alte terapii precum terapia hiperbară, cu celule stem, ozonoterapia și PRP (Terapia Vampir)”, a menționat dr. Mihai Băican, expert în Medicina Regenerativă.

O ședință de terapie poate dura până la 2 ore și constă în introducerea pacientului în camera hiperbară, la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală. “Noi folosim camere hiperbare monoplace, în care se introduce un singur pacient. Practic, pacientul stă întins și respiră oxigen 100% în timp ce presiunea din interiorul camerei crește. Pentru că întreg corpul lui este plasat în acest mediu, pacientul beneficiază de un aport de 5 ori mai mare de oxigen, inclusiv la nivel de țesuturi”, a completat și dr. Daniel Hudici, medic specialist de medicină hiperbară.