Iradiere corporală totală pentru pacienții cu boli hematologice maligne

Pacienţii afectaţi de boli hematologice maligne, precum leucemia acută limfoblastică şi care au indicaţie terapeutică de iradiere corporală totală (Total Body Irradiation – TBI) şi transplant medular, nu mai sunt nevoiţi să plece la tratament în străinătate.

În România au fost realizate, în ultimele luni, primele proceduri de iradiere corporală totală cu cea mai modernă tehnică – IMRT-VMAT, în vederea pregătirii pentru transplantul de măduvă osoasă.

Tehnica de iradiere corporală totală este parte a protocolului internaţional de pregătire a pacienţilor cu afecţiuni hematologice maligne, în special leucemie acută limfoblastă, pentru a primi transplantul de măduva osoasă. În Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienţi (adulti și copii) sunt diagnosticaţi anual cu leucemie acută limfoblastică, dintre care în jur de 15 au indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant medular.

“Până în prezent, pacienţii care aveau indicaţie de iradiere corporală totală şi transplant de măduvă erau trimişi în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la aproximativ 200.000 euro. În ţară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de către stat.” a declarat dr. Carmen Orban, manager al Institului Clinic Fundeni, care a insistat pentru decontarea acestei proceduri cu avantaje evidente pentru bolnavi. Costul pentru un singur pacient s-ar ridica la apriximativ 16.000- 17.000 de euro. Prețul pe care statul îl plătește pentru un pacient care efectuează în străinătate transplantul și iradierea ar ajunge pentru ca toți pacienții români care au nevoie să poată efectua procedura în țară.

“După procedura de iradiere efectuată la Amethyst, pacienţii sunt transferaţi la Institutul Clinic Fundeni şi sunt atent monitorizaţi până la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporală totală are cele mai bune rezultate, asigurând efecte adverse minime” a declarat prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

 

Protocol strict

Procedura de TBI presupune scanarea întregului corp din 2 în 2 mm şi reconstruirea fiecărei secţiuni, de la os până la organe, astfel încât să rezulte o reconstrucţie virtuală în volum a pacientului. Urmează etapa de optimizare, în care se delimitează structurile care vor fi iradiate (cele osoase), de restul ţesuturilor. Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporală totală are o rată de succes de 100% şi o toxicitate mult mai redusă asupra ţesuturilor sănătoase. “Iradierea corporală totală este cea mai eficientă procedură utilizată la nivel internaţional în pregătirea pacienţilor pentru transplant medular. Procedura este una deosebit de complexă şi presupune aplicarea zilnică a unui protocol strict de sterilizare” a declarat dr. Cristian Barbu (foto), medic primar radioterapeut și coordonator program TBI în cadrul clinicii private.

Până în prezent, patru pacienţi ai Institutului Clinic Fundeni au fost supuşi, gratuit, procedurii de iradiere corporală totală înaintea transplantului de măduvă. Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de 4 săptămâni şi implică o echipa formată din 5 medici radioterapeuţi şi 2 fizicieni. O şedinţă durează 1h 30 min, iar tratamentul presupune, în medie, 6 şedinţe.