Pacienții cer măsuri pentru îmbunătățirea colectării de plasmă convalescentă

Două asociații de pacienți au cerut autorităților din sănătate măsuri mai eficiente pentru îmbunătățirea colectării de plasmă convalescentă.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A.) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), reprezentând pacienții care sunt dependenți de medicamente fabricate din plasmă umană, spun că, în prezent, au fost puse în funcțiune 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit împreună cu 6000 de kituri de recoltare, cu ajutorul cărora se pot recolta 18.000 doze de plasmă convalescentă de la donatorii vindecați de COVID-19.
Cu toate acestea, deși, în România, sunt peste 12.000 de persoane vindecate de COVID-19, doar sub 100 de persoane s-au prezentat la centrele de transfuzie pentru a dona.
”Rugăm Ministerul Sănătății să realizeze o campanie de informare către populație cu privire la importanța donării de plasmă convalescentă și să indice localitățile unde centrele de transfuzie au echipamentele necesare pentru recoltarea de plasmă. De asemenea, sperăm ca autoritățile să stabilească rapid centrele de transfuzie unde pot fi instalate cele 50 de echipamente de plasmafereză oferite printr-o sponsorizare, care pot fi utilizate timp de un an. În majoritatea țărilor unde a fost deja autorizată administrarea de plasmă convalescentă, inclusiv 22 de state membre ale Uniunii Europeane, se colectează și depozitează această plasmă în bănci de plasmă convalescentă anti COVID-19. Este absolut necesar ca și statului român să organizeze cât mai rapid o astfel de structură centrală de depozitare a plasmei colectate de la donatorii vindecați de COVID-19, după modelul altor țări europene”, au solicitat reprezentanții celor două asociații de pacienți.
Situație donari_vindecați(25mai)