Tratament în cazurile grave COVID-19: cum este colectată plasma de la pacienții vindecați?

plasma convalescenta

Plasma extrasă din sângele pacienților vindecați de COVID-19 ar putea ajuta la tratarea cazurilor grave.

Specialiștii centrelor de trasfuzie sanguină atrag atenția că donarea de plasmă este o procedură extrem de sigură și ușoară, care îi poate ajuta pe cei infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Cum funcționează?

Când este atacat de un agent patogen, sistemul imunitar dezvoltă anticorpi. Astfel, în sângele persoanelor vindecate de COVID- 19 se regăsesc anticorpi care ar putea ajuta cazurile severe. Cantitatea optimă de anticorpi cu eficiență terapeutică se înregistrează după a 14-a zi de vindecare. Prin plasmafereză se extrage plasma (numită convalescentă) și se testează nivelul de anticorpi anti- COVID 19 din sânge. Anticorpii sunt transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, accelerând vindecarea.

Ce este plasmafereza?

Donatorii sunt conectați la un separator de celule care selectează doar plasma, celulele roșii fiind înapoiate organismului. Fără riscul anemierii, plasma poate fi donată mai frecvent – o dată la două săptămâni. Procedura durează 40 de minute și se face într-un sistem automatizat, închis și steril.

Tratamentul, disponibil și în România

3 pacienți infectați cu SARS-CoV- 2, internați la Institutul Matei Balș din Capitală, au primit plasmă hiperimună de la persoane vindecate de COVID 19, la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit dr. Adrian Marinescu, administrarea plasmei a decurs în condiții bune, rezultatele urmând a se vedea în zilele următoare. Tratamentul cu plasmă este testat și în alte țări, precum Canada, SUA, China, Franța, Germania, etc, fiind cunoscut de peste un secol și aplicat, de-a lungul timpului, și pentru alte infecții virale, precum Ebola.

Specialiștii fac un apel la persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să-i ajute pe semenii lor. Sunați la centrele de transfuzie sanguină și aflați cum puteți deveni donator de plasmă. Găsiți lista centrelor de donare AICI.

Condiții

Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  1. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
  2. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  3. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Cine poate dona?

Persoanele sunt eligibile pentru a dona plasma convalescentă dacă:

  • Au vârsta de peste 18 ani și greutate de peste 50 kg
  • Există o documentare a infectarii cu SARS-CoV-2 (diagnostic și recuperare) după cum urmează:

– Diagnosticul prealabil de COVID-19 printr-un test de laborator trebuie furnizat la unitatea de recoltare de sânge înainte de colectare. Documentația scrisă este necesară și poate fi transportată manual de către potențialul donator:

– Rezultatele negative pentru COVID-19, fie de la unul sau de la mai multe probe nazofaringiene sau printr-un test de diagnostic molecular din sânge (dacă sunt colectate de la donatorii care nu au simptome timp de 14 până la 27 de zile).

  • Potențialii donatori de plasmă convalescentă, care nu au avut simptome de 28 de zile sau mai mult, sunt eligibili în calitate de donatori alogeni în cadrul măsurilor de precauție, cu documentația diagnosticului prealabil, dar nu necesită testul negativ pentru a confirma recuperarea. Recuperarea de COVID-19 a donatorilor înainte de donare pe baza testării și analizei simptomelor este necesară pentru:

– siguranța altor donatori și a personalului

– ca dovadă că potențialul donator este sănătos și bine în ziua donării, așa cum este cerut de criteriile de eligibilitate a donatorului (dacă au trecut mai puțin de 28 de zile de la ultimul simptom al donatorului). Considerațiile acestea nu includ un test negativ de COVID-19 pentru un astfel de donator, dacă este colectat la 28 de zile de la ultimul simptom. Cu toate acestea, un centru poate alege să aplice criterii mai stricte în orice moment.

  • Donatorii trebuie să fie bărbați sau femei care sunt negativi pentru anticorpii HLA (antigenul leucocitar uman). Această strategie de atenuare a riscului de leziuni pulmonare acute asociate transfuziei (TRALI) este în concordanță cu standardele internaționale pentru centrele de colectarele de sânge acreditate.
  • În cazul în care confirmarea diagnosticului nu este disponibilă, un titru de anticorpi poate furniza dovezi de infectare și poate servi ca o verificare de calitate a colectarii de plasmă convalescentă.
  • Un donator cu mai puțin de 14 zile fără simptome trebuie să aibă 2 rezultate de testare negative în zile diferite și poate să nu aibă niveluri maxime de anticorpi.