Bărbații și femeile, diferiți … și în fața bolii

bărbații și femeile, diferiți în fața bolii

Bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere biologic, de aceea pot avea simptome diferite ale unei afecțiuni și pot, de asemenea, să răspundă diferit la tratamentul medical.

Atacul de cord

Semnul principal de infarct – senzația de apăsare sau de durere în piept –  nu este la fel de frecvent la femei ca la bărbați. Multe femei simt o presiune în partea superioară a spatelui, dureri la nivelul maxilarelor și respirație îngreunată. Pot simți, de asemenea, greață și amețeli. Deși bolile de inimă sunt principala cauză de deces pentru ambele sexe din SUA, femeile sunt mai predispuse la deces după ce au făcut un atac de cord.

Scleroza multiplă (SM)

Bolile care afectează sistemul imunitar sunt adesea mai severe la bărbați. De exemplu, SM afectează, în general, mult mai multe femei decât bărbați, dar în cazul formei progressive a bolii (PPMS), bărbații sunt afectați în număr egal cu femeile. PPMS tinde să fie mai greu de diagnosticat și de tratat decât forma recidivă de remitere a SM.

Accident vascular cerebral (AVC)

Aproape 55.000 de femei mai multe decât bărbații suferă un AVC în fiecare an în S.U.A. Simptomele obișnuite sunt paralizia (incapacitatea de mișcare) sau amorțirea feței, a brațelor sau a picioarelor, în special pe o parte a corpului, pierderea vorbirii și a echilibrului și confuzie. Dar femeile au adesea simptome suplimentare sau diferite: leșin, agitație, halucinații, vărsături, durere, sughiț și convulsii. De asemenea, femeile au o recuperare mai slabă după un accident vascular cerebral.

Boli cu transmitere sexuală (BTS)

Femeile sunt mai puțin susceptibile să prezinte simptome asociate unor BTS, cum ar fi chlamydia și gonoree. BTS pot duce la boli inflamatorii pelvine cronice la femei cauzând probleme de fertilitate. Bărbații au rareori asemenea complicații. Virusul papilomavirus uman (HPV) este, de asemenea, principala cauză a cancerului de col uterin la femei, dar nu prezintă un risc similar pentru bărbați.

Pierderea părului

Bărbații au un risc mai mare decât femeile să își piardă părul pe măsură ce îmbătrânesc. Aproximativ 40% dintre femei se vor confrunta cu rărirea sau căderea părului, dar 85% dintre bărbați vor avea părul mai rar până la vârsta de 50 de ani. Rărirea treptată a părului la nivelul creștetului este cel mai frecvent tip de pierdere a părului, afectând atât femeile, cât și bărbații, odată cu înaintarea în vârsta. La bărbați, părul începe să se retragă de la nivelul frunții într-o linie care seamănă cu litera M. Femeile păstrează de obicei linia părului la nivelul frunții, însă suferă rărirea treptată pe părți.

Acnee

Hormonii sunt adesea de vină pentru acnee. Deoarece hormonii femeilor se schimbă în perioada sarcinii și la menopauză, sunt mai predispuse la acnee decât bărbații. Medicii tind să prescrie medicamente care controlează activitatea hormonală, în special pentru femei. Cremele pentru pe piele sunt recomandate mai frecvent pentru bărbați.

Stres

Femeile sunt mai predispuse să spună că sunt stresate decât bărbații. Ambele sexe simt furie, tensiune musculară aproape la aceleași rate de la stres, dar femeile se confruntă, în plus, și cu dureri de cap, probleme digestive și cu nevoia de a plânge. Bărbații sunt mai puțin susceptibili decât femeile să resimtă simptome fizice în perioadele de stres.

Infecții ale tractului urinar (UTI)

În special femeile sunt afectate de infecţii ale tractului urinar și, frecvent, se confruntă cu această afecţiune timp de mai mulţi ani.  La bărbați, infecțiile sunt, însă,  mai complicate, în primul rând pentru că au cauze diferite. Femeile au aceste infecții cel mai adesea din cauza bacteriilor, majoritatea acestora provin de la nivelul tractului digestiv – unde se găsesc în mod natural – şi de unde se pot deplasa către tractul urinar, care este lipsit de germeni. La bărbați sunt mai susceptibile să apară din situații care duc la blocarea fluxului de urină, cum ar fi prostata mărită sau pietre la rinichi.

Durerea cronică

Femeile se confruntă cu dureri cronice (durere care durează mai mult de 6 luni și nu pare să răspundă la tratament) decât bărbații. Durerea, în cazul lor, tinde să dureze mai mult și să fie mai intensă. Durerea cronică reprezintă o problemă importantă pe plan global, specialiștii estimează că, în toată lumea, o persoană din cinci este afectată de durere cronică moderată sau severă.

Osteoporoză

Deși afectează în special femeile, osteoporoza (lipsa de densitate osoasă) apare inclusiv la bărbați. Au un risc mai mare de a dezvolta boala femeile care sunt la menopauză. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la șold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. Bărbații care se confruntă, de exemplu, cu fracturi de șold sunt de două ori mai susceptibili să aibă consecințe mai grave decât femeile care au aceeași afecțiune.