Melanom – accesul pacienților la terapii oncologice inovatoare
Melanom – cancer extrem de agresiv care afectează în general tinerii, este responsabil de 75% dintre decesele cauzate de cancerele de piele.
Conform estimării Globocan, în anul 2018, 1.107 de persoane au fost diagnosticate cu melanom în România, din care 438 și-au pierdut viața.
Cea de-a patra ediție a Conferinței Asociației Melanom România – ”Inovația în Melanom-2019. Împreună pentru o viață mai bună”-, care va avea loc la Cluj, în perioada 10- 11 mai 2019, militează pentru îmbunătățirea accesului pacienților la terapii oncologice eficiente și consolidarea colaborării cu centrele clinice din țară. Vor fi dezbătute aspecte de frontieră în prevenția, diagnosticarea și tratamentul melanomului, dar și actualități din sistemul de sănătate românesc. Conferința este adresată în primul rând pacienților și familiilor acestora. Programul poate fi consultat AICI.
Potrivit organizatorilor, în prezent, majoritatea terapiilor inovatoare pentru melanomul avansat neoperabil sunt incluse pe lista de tratamente compensate din România. În ciuda acestui fapt, nu toate tratamentele aprobate spre decontare ajung la pacienții români. Utilizarea de scheme de tratament limitate, lipsite de alternative și barierele de acces la terapiile noi – prin diagnosticare târzie, întârzierea sau neadministrarea tratamentului- au un impact negativ asupra supraviețuirii pacienților cu melanom.