Ministerul Sănătății – soluții pentru aplicarea Planului național de combatere a cancerului

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că grupul de specialiști în oncologie lucrează pentru corectarea Legii cancerului şi găsirea de soluţii pentru aplicarea Planului național de combatere a cancerului.

„E un grup extins, până la 40 de persoane care sunt implicate, pentru că sunt şi subcomisiile de specialitate, nu e doar comisia de oncologie. Toată activitatea aceasta a specialiştilor este dedicată pacienţilor şi încercării de a avea o lege bună, sustenabilă şi norme aplicabile. Ne dorim ca acest lucru, inclusiv accesul la inovaţie şi la medicină personalizată să se întâmple într-un timp cât mai scurt, dar, pentru acest lucru, trebuie precizate inclusiv sursele de finanţare”, a explicat ministrul sănătăţii cu ocazia evenimentului de lansare a Hub-ului de Inovație în Sănătate.

Potrivit membrilor grupului, se lucrează la norme care pot fi elaborate și implementate (măcar parțial) fără costuri semnificative.

” Se analizează variantele și soluțiile de corectare și îmbunătățire a legii existente, în asa fel încât toate normele necesare să poată fi elaborate. Ne dorim ca pacienții și noi, specialiștii, să ne putem bucura de normele corecte, care să ne guverneze activitatea așa cum ne dorim, într-un mod eficient și sigur. Chiar dacă această activitate este una nouă pentru noi, avem convingerea că aportul nostru va fi unul pozitiv și că va fi continuat de către grupul tehnic de lucru din cadrul MS, iar rezultatul va fi ceea ce ne dorim cu toții – normele corecte ale unui Plan de combatere a cancerului care să permită acest lucru”, a explicat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății și coordonator al grupului de experți care lucrează la normele Legii cancerului.