Peste 10 milioane de persoane suferă de Boli Inflamatorii Intestinale: care sunt simptomele?

Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/frustrare-in-impas-stresat-dureros-3807733/

În fiecare an, din 2010, data de 19 mai marchează Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale, o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la aceste afecțiuni și impactul pe care acestea le au asupra vieții a peste 10 milioane de oameni din întreaga lume.

Ideea Zilei Mondiale a Bolilor Inflamatorii Intestinale a apărut de la Federația Europeană a Asociațiilor pentru Boala Crohn și Colita Ulceroasă (EFCCA), care a propus instituirea unei zile de acțiune la nivel mondial pentru a crește gradul de conștientizare și nivelul de înțelegere al acestor boli. Ziua este o ocazie bună de a educa publicul, profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie cu privire la provocările cu care se confruntă pacienții cu boli inflamatorii intestinale și de a susține o mai bună îngrijire și sprijin pentru aceștia.

Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale reprezintă, de asemenea, un prilej de a reuni într-un efort comun pacienți, îngrijitori, furnizori de servicii medicale și organizații de advocacy. Rolul acestei comunități este de a împărtăși informații, a oferi sprijin și a lucra împreună în vederea găsirii unui remediu pentru aceste afecțiuni cronice.

Ce sunt Bolile Inflamatorii Intestinale?

Bolile Inflamatorii Intestinale reprezintă afecțiuni cronice care afectează tractul digestiv, provocând inflamații și leziuni ale mucoasei intestinelor. Cele două tipuri principale de Boli Inflamatorii Intestinale sunt boala Crohn și colita ulceroasă, ambele având multe simptome comune, dar fiind diferite în localizarea și amploarea inflamației în tractul digestiv. Simptomele Bolilor Inflamatorii Intestinale pot varia foarte mult de la o persoană la alta, dar cele mai comune includ: dureri abdominale și crampe, diaree sau scaune cu sânge, pierdere în greutate, oboseală, pierderea poftei de mâncare sau anemie.

Cauzele exacte ale Bolilor Inflamatorii Intestinale sunt încă necunoscute, dar se crede că este o combinație de factori genetici, de mediu și imunitari. Anumite gene pot face o persoană mai susceptibilă la dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale, în timp ce factorii de mediu precum dieta, stresul și fumatul pot declanșa sau exacerba simptomele. Deși în prezent nu există un tratament pentru Bolile Inflamatorii Intestinale, sunt disponibile mai multe opțiuni terapeutice pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.