Persoanele care suferă de Angioedem Ereditar sunt de 3 ori mai predispuse la depresie și de 10 ori mai predispuse la anxietate

În această săptămână este marcată Ziua Mondială a Angioedemului Ereditar, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la această boală rară.
Angioedemul Ereditar este o boală genetică rară, care are ca rezultat atacuri recurente de edem (umflături) localizate în diferite părți ale corpului, incluzând abdomenul, fața, membrele inferioare și superioare, organele genitale și gâtul.
Majoritatea persoanelor cu Angioedem Ereditar au deficit de proteină C1-INH – fie aceasta nu este suficientă, fie nu funcționează corect, ceea ce determină vasele sangvine să elibereze lichid, ducând la tumefierea care caracterizează un atac de Angioedem Ereditar.
Cum afectează Angioedemul Ereditar viața pacienților?
Angioedemul Ereditar reprezintă mai mult decât o serie de atacuri și poate afecta în mai multe moduri viața pacienților. Astfel, atacurile de Angioedem Ereditar le influențează decisiv deciziile pacienților, determinându-i deseori să-și anuleze planuri legate de călătorii și vacanțe, hobby-uri, sport și activități fizice, evenimente sociale sau consumul anumitor alimente.
Totodată, pacienților cu Angioedem Ereditar le este afectată cariera sau educația, prin impactul asupra parcursului educațional, limitarea oportunităților privind cariera, demisie sau schimbarea poziției, reducerea productivității, absenteism de la locul de muncă sau teama de a-și pierde locul de muncă.
Nu în ultimul rând, Angioedemul Ereditar are un impact negativ și asupra vieții sociale a pacienților și a relațiilor cu familia și prietenii, provocând izolarea față de ceilalți prin imposibilitatea de a participa la activități, preocuparea de a nu fi o povară pentru aparținători sau dificultăți în alegerea de a avea copii.
Povara acestei boli cronice și imprevizibile poate avea consecințe pe termen lung pentru pacienți. Aceștia sunt de 3 ori mai predispuși la depresie și de 10 ori mai predispuși la anxietate comparativ cu populația generală. Sursele de anxietate includ teama de atacuri/asfixiere, întreruperea activităților, călătoriile departe de casă sau teama de a transmite boala copiilor.