Prevenirea și tratamentul osteoporozei încep cu îndepărtarea factorilor favorizanți

Bolile reumatice au costuri medicale și sociale atât de importante încât se transformă într-o adevărată problemă de sănătate publică. Osteoporoza este o boală foarte frecventă: 30% dintre femeile aflate în postmenopauză au osteoporoză, iar 40% din femei și 13% din bărbați suferă o fractură osteoporotică.

“Prin complicațiile majore ale osteoporozei- fracturile- costurile ajung să fie enorme”, atrage atenția conf. univ.dr. Andra Bălănescu, Universitatea de Medicină și Farmacie  „Carol Davila”, medic primar medicină internă  și reumatologie la Spitalul Clinic „Sf. Maria”.

Factori de risc

Printre factorii de risc ai osteoporozei se numără stilul de viaţă (sedentarismul, imobilizarea prelungită, fumatul, consumul excesiv de alcool, dietele dificitare în calciu sau cu exces de proteine), unele medicamente (îndeosebi cortizonicele), boli reumatice (poliartrita reumatoidă), digestive (malabsorbţia), neurologice (care cresc riscul de cădere). Astfel, prevenirea și tratamentul osteoporozei trebuie să înceapă cu îndepărtarea acelor factori favorizanți.

Fracturile osteoporotice

Expresia clinică a osteoporozei este strâns legată de apariţia fracturilor. “Principalele tipuri de fracturi osteoporotice sunt localizate la nivelul vertebrelor, antebraţului distal şi şoldului. În ciuda eforturilor întreprinse în ultimii ani şi îndeosebi a progreselor remarcabile ale tehnicilor de diagnostic precoce, incidenţa fracturilor diagnosticate clinic este mult mai mică decât incidenţa reală. Se apreciază că mai puţin de 30% din totalul fracturilor vertebrale sunt diagnosticate, diferenţă ce se accentuează cu vârsta. Astfel, se apreciază că aproximativ 2/3 din fracturile vertebrale sunt asimptomatice sau, chiar dacă generează durere vertebrală, frecvent, aceasta este pusă pe seama altor suferinţe de origine vertebrală sau extravertebrală şi nu este investigată corespunzător”, spune conf. univ.dr. Andra Bălănescu.

Abordarea pacientului cu afecțiuni reumatologice

Potrivit specialistului, abordarea pacientului cu afecțiuni reumatologice are nevoie de o schimbare. “Cred că schimbarea majoră trebuie să pornească de la medicina primară. Medicii de familie au misiunea de a recunoaște cât mai precoce o boală reumatică de tip inflamator și de a face diagnosticul diferențial cu boala artrozică. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, când terapia biologică constituie o achiziţie recentă care oferă noi perspective în tratamentul acestor boli”, este de părere specialistul.

Sursa: http://politicidesanatate.ro/