Tomografia poate scuti bolnavii cu limfom Hodgkin de chimioterapie

Un anumit tip de scanări medicale poate fi utilizat pentru a scuti pacienții cu limfomul Hodgkin de efectele severe ale chimioterapiei. Cercetătorii au depistat că scanarea PET (tomografia cu emisie pozitronică) poate identifica pacienții al căror limfom răspunde mai bine la tratament, și deci care ar putea necesita mai puțină chimioterapie.

“Vestea bună este că multe persoane diagnosticate cu limfomul Hodgkin pot fi vindecate- în acest studiu mai mult de 95% dintre pacienți sunt încă în viață după trei ani. Dar ne îngrijorează efectele secundare pe termen lung ale tratamentelor efectuate”, a declarat Peter Johnson, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Southampon (Anglia). “Așa cum am făcut și în acest studiu, personalizarea tratamentului în funcție de cât de bine funcționează acesta este o descoperire majoră pentru pacienții cu limfom Hodgkin și stabilește noi standarde de îngrijire”, a adăugat cercetătorul.

Scanările PET au fost efectuate pe mai mult de 1.200 de pacienți cu limfom Hodgkin în stadiu avansat, care fuseseră supuși la două runde de chimioterapie standard. Cei cu tomografia clară au continuat chimioterapia fără medicamente (bleomycinum). Cei care nu au avut o imagine clară- ceea ce sugerează o formă mai rezistentă a cancerului- au continuat chimioterapia cu bleomycinum.

Substanța este utilizată pentru tratarea limfomului Hodgkin de 30 de ani. Dar medicamentul poate produce răni la nivelul plămânilor, având drept rezultat afecțiuni respiratorii serioase, au spus cercetătorii. Pacienții cu un PET clar, cărora nu le-a mai fost administrat bleomycinum, au avut aceeași rată de supraviețuire ca cei care au primit medicamentul în continuare, potrivit studiului. “Dacă știm care pacienți au o formă mai dificil de tratat a bolii înseamnă că îi putem selecta pe cei care au nevoie de chimioterapie mai puternică, în timp ce îi putem scuti pe ceilalți de efecte secundare severe, precum infertilitatea”, a declarat Peter Johnson. “Această abordare, împreună cu reducerea nevoii de radioterapie, ar trebuie să micșoreze substanțial distrugerile provocate țesuturilor sănătoase și riscul apariției unui al doilea cancer provocat de tratamentele administrate”, a adăugat specialistul.

Sursa: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/