România- cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa: cum prevenim decesul

România înregistrează anual aproximativ 60.000 de cazuri de accident vascular- cerebral (AVC), 20% apărând pe fond de fibrilație atrială.

Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta AVC, dacă boala nu este diagnosticată și tratată la timp, iar anual, 8.200 de români mor în urma unui AVC, fiind cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Europa (21,64%),  au atras atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale a AVC.

„Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați si tratați”, a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, președintele Societății de Neurologie din România.

Cauzele de producere a accidentului vascular-cerebral sunt multiple: HTA (hipertensiunea arterială), diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn etc. De asemenea, este important de menționat că pacientul care face AVC pe fond de fibrilație atrială rămâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate pe termen lung (invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc), inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți.

„Trei lucruri importante ar trebui făcute: în primul rând, depistarea la nivel de medic de familie, în al doilea rând, tratamentul să fie accesibil populației din Romania, deci să existe o rambursare a lor prin programele dedicate ale Ministerului Sănătății și CNAS. În al treilea rând, să existe posibilitatea să monitorizăm și să urmărim pacienții”, a atras atenția prof. dr. Dragos Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Conform unui studiu din 2018, numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială care au ajuns în spitale în decursul unui an depășește 200.000. Numărul de bolnavi unici internați pentru AVC într-un an în spitale depășește 128.000 de cazuri, din care peste 20% au suferit și de fibrilație atrială.  Costurile de tratament ale AVC sunt mari, iar povara financiară depășește 145 de milioane de euro pe an, din care s-ar putea economisi printr-un tratament preventiv cel puțin 60%. La costurile de tratament se adaugă costurile legate de pensionări anticipate, pierderea veniturilor și beneficiilor datorate activității desfășurate la locul de muncă, plățile pentru diferite grade de handicap, costurile de recuperare și/ sau de îngrijire, în unități specializate sau în familie.

Metoda FAST

Pentru a identifica o persoană care este pe cale să sufere un accident vascular-cerebral, se folosește metoda FAST: face – se strâmbă fața, arm – nu se mai mișcă mâna, speech – pacientul nu mai vorbește bine sau deloc, time – timpul trebuie să fie cât mai mic până la rezolvarea situației. Aceasta ar fi simptomatologia în accidentul vascular ischemic, cam 85%. În accidentele hemoragice, pacienții au o durere mare de cap, durere în spatele ochiului, rigiditatea cefei, nu pot pune bărbia în piept sau pur și simplu pacientul cade din picioare, are o comă mai superficială sau mai profundă, fără să mai treacă și prin etapele intermediare, ajunge direct în starea de stupor.

Mai multe despre campania „Eu știu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!” ce se derulează până 11 noiembrie 2019, pot fi regăsite pe www.previnaccidentulvascular.ro.