Încă 500 de teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal la Ponderas Academic Hospital

În cadrul programului de screening „Treaba ta e treaba noastră”, inițiat de Ponderas Academic Hospital, 3.000 de teste imunochimice fecale (FIT) au fost puse la dispoziția pacienților și distribuite gratuit.

Până acum au fost distribuite gratuit 2.500 teste FIT, dintre care 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, în urma cărora au fost efectuate 100 de colonoscopii. Echipa medicală a realizat cu succes 24 de intervenții endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) si 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi). Evaluarea din cadrul acestui program de screening continuă în Centrul de Excelență în Chirurgia Colorectală, fiind disponibile încă 500 de teste gratuite.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă. Aceasta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină prezentă) în scaun – marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu și ușor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe.

Se recomandă efectuarea anuală a testului pacienților cu risc mediu de apariție a cancerului colorectal, care fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani. Pacienții cu risc crescut pentru aceasta patologie gravă sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă. Persoanele incluse în această categorie de risc crescut necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

În România, în 2018, peste 80.000 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer și s-au înregistrat peste 50.000 de decese. La noi în țară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidență și ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6.000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite detecția și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).

Cele 500 de teste gratuite se pot colecta de la recepția Ponderas Academic Hospital, unde vor fi și returnate a doua zi după colectarea probei.