Sindromul metabolic, asociat cu un risc cardiovascular crescut la pacienții cu psoriazis

sindrom metabolic

Psoriazisul, o boală cronică inflamatorie a pielii, crește riscul de boli cardiovasculare, care includ infarct și accident vascular-cerebral (AVC).

Cercetătorii au identificat un vinovat- cheie pentru creșterea riscului de boli cardiovasculare: prezența sindromului metabolic, o afecțiune care include obezitate, diabet, colesterol ridicat și hipertensiune, foarte răspândită în rândul pacienților cu psoriazis.

Constatările, care ar putea duce la noi modalități de a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu psoriazis, au apărut online în Jurnalul Asociației Americane de Dermatologie (JAAD). Studiul a fost finanțat de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI), parte a Institutului Național de Sănătate.

„Sindromul metabolic, atât de frecvent în rândul pacienților cu psoriazis, determină creșterea bolii arterelor coronare la această categorie de populație prin creșterea acumulării de placă ce înfundă arterele inimii”, a spus Nehal N. Mehta, cardiolog preventiv și șef al laboratorului NHLBI pentru inflamație și boli cardiometabolice. ”Studiul nostru arată că, dintre componentele sindromului metabolic, hipertensiunea și obezitatea contribuie cel mai mult la acumularea plăcii coronare și, prin urmare, pot fi ținte bune pentru intervenție”.

Deoarece înrăutățește inflamația vasculară și sistemică, psoriazisul, o boală comună a pielii care afectează 2-3% dintre adulți, nu numai că mărește, dar și accelerează ateroscleroza, acumularea plăcii care înfundă arterele și poate duce la infarct și accident vascular cerebral. Sindromul metabolic afectează aproximativ 25% dintre adulți și este în creștere, iar prevalența acestuia este chiar mai mare în rândul pacienților cu psoriazis.

Pentru a ajunge la concluziile lor, Mehta și echipa sa au realizat un studiu observațional pe 260 de pacienți cu psoriazis, dintre care 80 îndeplineau criteriile pentru sindromul metabolic. Toți participanții au fost supuși scanării CT pentru a face fotografii ale arterelor coronare folosind o tehnică numită angiografie CT.

Studiul a constatat că inflamația sistemică, rezistența la insulină și colesterolul din sânge au fost semnificativ mai mari la participanții care au avut atât psoriazis, cât și sindrom metabolic. Și cei cu sindrom metabolic au avut o acumulare mai mare a plăcii arterelor coronare, evaluată prin angriografie CT, care este un factor de risc pentru atacurile de cord.