Schimbarea paradigmei în anticoagulare – inhibarea factorului XI

inhibitori Factor XI

Inhibitorii factorului XI (FXI) reprezintă o nouă clasă de compuși medicamentoși în curs de dezvoltare, în principal în zona anticoagulării.

Factorul XI este o enzimă naturală care joacă un rol cheie în formarea cheagurilor de sânge patologice și, în consecință, a trombozei.

Importanța inhibării factorului XI în combaterea trombozei a fost descoperită prin studierea grupurilor etnice care prezintă un risc mai mic de a suferi accidente vasculare cerebrale și cheaguri de sânge. În acest proces, s-a constatat că evreii askenazi prezintă o prezență peste medie a deficitului moștenit de FXI. În timp ce deficiența FXI poate fi asociată cu o tendință ușoară de sângerare, purtătorii nu suferă de obicei de evenimente de sângerare spontană puternică. În același timp, totuși, persoanele cu deficit de FXI prezintă riscuri mai mici de tromboză venoasă profundă și accident vascular cerebral decât populația generală, arătând că inhibarea producției factorului XI ar putea fi o modalitate sigură promițătoare de a preveni formarea cheagurilor de sânge, menținând, în același timp, hemostaza normală.

Anticoagulantele au fost utilizate în prevenirea și tratamentul trombozei încă de la începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, faptul că tratamentul cu anticoagulante poate crește riscul de sângerare a făcut întotdeauna utilizarea lor dificilă. Anticoagulantele timpurii au necesitat o monitorizare precisă a coagulării, ceea ce face ca terapiile în afara spitalului să fie dificile sau chiar imposibile. Și, deși anticoagulantele moderne au reușit să depășească acest lucru într-o anumită măsură, riscul de sângerare poate rămâne o preocupare, în special la pacienții cu comorbidități.

Aceasta înseamnă că mulți pacienți eligibili fie nu primesc terapie antitrombotică, fie primesc doze mai mici decât ideale de anticoagulante, prezentând un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale. În plus, anumite grupuri de pacienți nu sunt eligibile pentru tratamentele actuale anticoagulare disponibile. Prin urmare, rămâne o nevoie medicală pentru o nouă clasă de anticoagulante. Inhibarea factorului XI ar putea oferi un profil de siguranță și eficacitate nou, care ar face posibilă tratarea a milioane de pacienți cardiovasculari care sunt, în prezent, slab deserviți.

În prezent, sunt explorate noi abordări care vizează inhibarea căii factorului XI, cu trei active de investigație care se află în faza II de dezvoltare clinică: un inhibitor FXI (a) cu moleculă mică și un anticorp anti-FXI (a) (osocimab), ambele vizând forma activată a factorului de coagulare XI (FXIa), precum și o oligonucleotidă antisens conjugată cu ligand FXI (FXI-LICA). Pentru inhibitorul moleculei mici FXIa, a fost inițiat un program cuprinzător de fază IIb (PACIFIC) în T1 / 2020, pentru a evalua siguranța și eficacitatea candidatului în trei indicații distincte: prevenirea accidentului-vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială, prevenirea accidentului vascular-cerebral secundar după un accident vascular cerebral non-cardioembolic acut și prevenirea evenimentelor cardiace adverse majore după un infarct miocardic acut. Sub denumirea PACIFIC, programul intenționează să înscrie mai mult de 4.000 de pacienți în total.