Vaccinul împotriva COVID-19 la persoanele cu transplant

doina azoicai - vaccinul impotriva COVID-19 la persoanele cu transplant

Vaccinul împotriva COVID-19 nu este contraindicat la persoanele cu transplant sau dializate, dar el trebuie administrat în deplină securitate.

La persoanele cu transplant nu este foarte clar dacă o formă medie sau severă a infecției respiratorie provocată de coronavirus este din cauza imunosupresiei sau din cauza caracteristicilor acestui virus care este extrem de imprevizibil.

”Când vorbim despre persoanele cu transplant sau cele dializate, trebuie să fim foarte precauți vizavi de riscul infecției. Din păcate, din punct de vedere epidemiologic vorbind, acest risc este în continuare destul de crescut”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, la dezbaterea online organizată de Asociația Transplantaților din România, prin care cei interesați au putut să afle informații avizate despre vaccinarea contra Sars-Cov-2 la pacienții imunosupresați și la cei dializați.

Conform planului realizat de CNCAV, în etapa a doua de vaccinare contra COVID-19, care începe vineri, 15 ianuarie 2021, se vor putea înscrie și adulți cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate, printre aceștia aflându-se și persoanele cu transplant.

„La pacientul cu transplant sau cu dializă există diverse comorbidități. Acestea se asociază unui status de imunosupresie care există în contextul afecțiunilor de bază sau al tratamentelor pe care le urmează – vârsta, de exemplu, o boală cardiovasculară asociată, diabetul asociat, boala cronică de rinichi. Iată că suntem în fața unui pacient cu vulnerabilități și atunci, cu atât mai mult, este important să discutăm despre vaccinare cât se poate de deschis și de clar. (…) În opinia experților (CDC, ECDC, de la asociații ai profesioniștilor din sănătate publică din Marea Britanie, Canada, Australia) se afirmă că pacientul transplantat sau dializat poate să fie vaccinat, poate primi aceste vaccinuri, pe baza tehnologiei ARN (m). În opinia acestora rezultă faptul că beneficiile potențiale în urma vaccinării depășesc probabil –  ei folosesc cuvântul probabil – riscurile teoretice care ar putea să fie din cauza administrării acestor vaccinuri”, a ținut să precizeze dr. Doina Azoicăi, care a amintit și faptul a fost elaborat un decalog, un set de recomandări pentru pacienții transplantați sau dializați.

Astfel, vaccinul împotriva COVID-19 nu este contraindicat la aceste categorii de pacienți, dar el trebuie administrat în deplină securitate, în acord cu medicii clinicieni care monitorizează acești pacienți, care cunosc istoricul lor medical. Potrivit acestui decalog, dacă este posibil, vaccinul de preferat să fie administrat cu 1-2 săptămâni înainte de momentul transplantului; nu trebuie amânată programarea unui pacient la transplant în funcție de vaccinare, pentru că acesta poate fi administrat și după transplant, la cel puțin o lună de la intervenția de transplant; la pacienții care urmează un tratament specific pentru sindromul de grefă contra gazdei, vaccinarea poate fi amânată pentru o perioadă de o  lună; la pacienții care primesc Rituximab, vaccinarea se va face după 3 luni de la adminstrarea acestuia (pentru că eficiența vaccinului poate să fie influențată de acesta); vaccinul nu trebuie administrat la persoanele care au reacții alergice de tip sever; după vaccinare trebuie respectate în continuare măsurile non farmacologice de protecție – distanțare fizică, mască de protecție, igiena.

„Este indiscutabilă necesitatea vaccinării la această categorie de pacienți. Când vorbim de pacienții transplantați, recomandările sunt legate de momentul transplantului și de momentul în care s-au aplicat terapii depletizate. Sunt terapii care afectează major limfocitele, ele sunt cele care urmează să determine reacția postvaccin. Recomandarea, în principiu, este de a nu fi vaccinat pe o perioadă de, cel mai bine, șase luni  post administrare de terapie depletizată,” a declarat dr Dorina Tacu, medic nefolog, CUNTR Fundeni.

Pacienții cu transplant care vor să se vaccineze trebuie să se adreseze medicului de familie pentru programare. De asemenea, cei care refuză să se vaccineze trebuie să știe că acest refuz nu le va restricționa în viitor accesul la servicii medicale.