Soare fără pete: importanța protecției și a controalelor dermatologice regulate în cancerul de piele

Cancerul de piele este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer la nivel global și se estimează că, în Europa, va afecta aproximativ 40% din populație până în anul 2040.
Când este depistat devreme, cancerul de piele se poate trata, în multe cazuri chiar se poate vindeca. Dar, pentru a putea fi depistat cât mai precoce, populația trebuie să cunoască regulile autoexaminării pielii, să meargă la medic pentru controale periodice și să se informeze atât din surse autorizate, cât și de la asociațiile de pacienți care derulează astfel de programe.
În ultimii ani, pentru a crește conștientizarea, au existat numeroase campanii de informare a populației (mai ales în școli, facultăți și pe litoral), dar și posibilitatea de realizare gratuită a dermatoscopiilor ce pot duce la descoperirea unui cancer de piele.
”Campania Soare fără pete, cu care suntem deja la a 8-a ediție, este continuă, deoarece este nevoie permanentă de conștientizare când vorbim de cancer de piele. În cele 7 ediții de până acum am făcut 1.260 dermatoscopii gratuite – 2% din cei testați au fost descoperiți cu suspiciuni de cancer și am identificat cel puțin un caz de melanom pe sezon. De altfel, la începutul lunii iulie vom merge pe litoral unde vom oferi turiștilor materiale informative, dar și posibilitatea de a face pe loc dermatoscopii și controale dermatologice”, a explicat Ioana Cristea, președinte Asociația OncoPacienților PHOENIX. O astfel de acțiune a avut recent la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din Complexul bucureștean Agronomie.
Datele arată că depistarea cât mai devreme a cancerului de piele și tratamentul corespunzător, instituit rapid pot avea șanse mari de succes și pot reduce mortalitatea cauzată de acest tip de cancer, având cele mai mari șanse de vindecare. În fazele incipiente, cei mai mulți dintre pacienții cu cancer de piele au o stare generală bună, nu prezintă simptome (durere, disconfort, etc), singura diferență observată fiind o leziune suspectă la nivelul pielii.
”Dacă observați o formațiune/pată pe piele care a apărut recent, s-a modificat sau are un aspect neobișnuit, mergeți cât mai repede la un control dermatologic. Pentru o persoană fără factori de risc (piele deschisă la culoare, istoric de leziuni precanceroase ale tegumentului, multe alunițe, expunere excesivă la soare sau la solar, etc) evaluarea pielii în cadrul unui consult dermatologic este recomandată o dată pe an. Atunci când există un risc crescut, medicul dermatolog va recomanda un interval mai scurt între consultații”, a mai spus Ioana Cristea.
Prevenția acestui tip de cancer se realizează prin evitarea expunerii la solar sau la soare în intervalul 10.00- 16.00 (când indicele UV este ridicat), purtarea de îmbrăcăminte protectoare (ochelari de soare, pălărie, bluze care acoperă umerii, pantaloni sau fuste care acoperă genunchii), protecție suplimentară (stat la umbra copacilor, a umbrelei, etc), mai ale în zonele cu apă sau nisip (suprafețe care reflectă razele UV), folosirea cremelor de protecție solară cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate după două ore sau după înot, chiar și în zilele înnorate.