Somn neregulat- risc cardiovascular dublu la vârstnici

somn neregulat vârstnici

Somn neregulat: Variațiile duratei somnului și orelor la care vă culcați/treziți pot fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare la vârstnici.

Somn neregulat: Vârstnicii care nu au ore regulate de culcare și trezire sau care nu dorm același număr de ore în fiecare noapte au un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât cei care respectă orele și timpul de somn, potrivit unui studiu al Institutului Național de Sănătate din America.

Derulat pe 5 ani, studiul sugerează că obiceiurile neregulate de somn pot fi un factor de risc nou și independent pentru bolile cardiovasculare. Menținerea obiceiurilor de somn poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la fel de mult ca activitatea fizică, o dietă sănătoasă și un stil de viață adecvat, potrivit cerectătorilor.

Studii anterioare au asociat cantitatea insuficientă de somn cu un risc mai mare de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, ceea ce i-a determinat pe medici să sublinieze că este important să dormim 7-8 ore pe noapte.

Rezultate la 5 ani

Studiul curent a urmărit 1.992 de persoane (femei și bărbați), cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care nu aveau boli cardiovasculare la începutul cercetării. După 5 ani, 11 participanți s-au confruntat cu evenimente cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic și accident vascular- cerebral, sau au murit din cauze asociate bolilor cardiovasculare.  Cercetătorii au descoperit că persoanele cu durata neregulată de somn sau cu ore diferite de culcare/trezire aveau un risc mai mare de 50% de apariție a bolilor cardiovasculare decât cei care respectau orele/durata somnului.