Terapii noi pentru insuficiența cardiacă și scleroză multiplă recidivantă

Nona Chirac- terapii noi pentru insuficiența cardiacă și scleroza multiplă

În curând, pacienții cu insuficiență cardiacă simptomatică cronică, cu fracție de ejecție redusă, și cei cu scleroză multiplă recidivantă extrem de activă ar putea beneficia de terapii noi care le pot îmbunătăți speranța de viață și calitatea vieții.

La începutul lunii aprilie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat lista medicamentelor care, în urma negocierilor cu producătorii acestora în cadrul unor contracte cost-volum, ar putea fi incluse în lista de medicamente compensate. Pe această listă se află și două medicamente inovative care au fost dezvoltate de compania Novartis și care se adresează pacienților cu insuficiență cardiacă simptomatică cronică, cu fracție de ejecție redusă, respectiv celor cu scleroză multiplă recidivantă extrem de activă.

“Ne bucurăm că suntem cu un pas mai aproape de momentul în care sperăm că aceste medicamente adresate pacienților cu insuficiență cardiacă cronică și fracție de ejecție redusă și celor cu scleroză multiplă recidivantă extrem de activă vor putea fi incluse, în regim compensat, în tratamentul acestora. Această reușită ar susține eforturile din sistemul de sănătate de a preveni, diagnostica, trata și gestiona pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. În plus, ar veni în întâmpinarea nevoilor din sistemul de sănătate publică de a scădea costurile directe și indirecte asociate acestor boli și de a oferi pacienților români acces la terapii inovative care le pot îmbunătăți speranța de viață și calitatea vieții”, declară Nona Chiriac, Head of Public Affairs and Patients Access, Novartis Pharma Services România. În funcție de rezultatul negocierilor cu CNAS, noile terapii ar putea fi incluse în tratamentul pacienților cărora le sunt destinate până la finalul anului 2019.

Conform celui mai recent raport privind sănatatea cardiovasculară a românilor, în momentul de față, în România, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate și determină 60% din totalul deceselor din fiecare an, iar costul îngrijirilor medicale aferente reprezintă 15% din totalul cheltuielilor de sănătate. Scleroza multiplă este o boală cu impact major pentru sănătatea publică, insuficient diagnosticată și tratată în prezent, deși tratamentul poate determina remiterea simptomelor pentru perioade lungi de timp.