Testări rapide gratuite pentru HIV și hepatitele B/C în trei spitale din Capitală

Peste 3.000 de persoane din București (și nu numai) se vor putea testa voluntar, gratuit și confidențial pentru HIV, hepatită B și hepatită C folosind teste rapide în cadrul campaniei ”Tu controlezi povestea sănătății tale. Testează-te acum!”.

Până la finalul lunii aprilie 2025, orice persoană care dorește, care nu s-a mai testat vreodată pentru cele trei afecțiuni sau care, în trecut, a avut un comportament la risc, poate merge la camerele de gardă ale unităților medicale implicate în proiect – Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” și Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” – unde există spații special amenajate și personal dedicat pentru testare și consiliere.

Scopul acestui proiect este de a crește accesul populației la testare pentru HIV și hepatitele virale B și C, dar și de a pilota fezabilitatea introducerii acestor testări rapide în cadrul camerelor de gardă și al compartimentelor de primiri urgențe.

România împreună cu celelalte state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) și-au asumat ca țintă pentru 2030 „Stoparea epidemiei de HIV”, care poate fi atinsă numai dacă 95% dintre persoane își vor cunoaște statusul HIV până atunci. OMS recomandă diversificarea ofertei, atât prin deschiderea unor noi centre de testare sau includerea testării în cadrul serviciilor existente, dar și prin utilizarea unei game largi de teste: teste de laborator, teste rapide, auto-teste etc.

„Testarea rapidă nu numai că este sigură (peste 99%), dar are și avantajul că se poate realiza în proximitatea pacientului, într-un centru de sănătate comunitar, în cabinetul medicului de familie, la camera de garda a spitalului, sau chiar în cadrul unor caravane. Este important ca testarea pentru HIV și hepatite să devină un act de rutină, la fel ca analizele pe care le faci anual la medicul de familie, sau să fie accesibilă tuturor celor care se preocupă de sănătatea lor și solicită testarea voluntar, ca măsură de prevenire a transmiterii”, a declarat dr. Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Medicii prezenți la evenimentul de lansare a campaniei au atras atenția asupra importanței testării și a depistării bolilor în stadiu cât mai incipient. Eficiența tratamentului crește semnificativ atunci când boala este diagnosticată precoce, contribuind astfel la o mai bună gestionare a sănătății publice.