Urologul Andrei Nadu se alătură echipei Ponderas Academic Hospital

Dr. Andrei Nadu, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

După 30 de ani de activitate în Israel, dr. Andrei Nadu, medic de origine română, se alătură echipei Ponderas Academic Hospital.

„În ultimii ani am avut niște colaborări minunate cu urologia din România, în special în cadrul academic, ca visiting professor invitat la evenimente științifice locale. În paralel, am avut ocazia să lucrez și cu urologi tineri români care au venit la mine, în fellowships, lucru care m-a bucurat foarte tare. Am început să vin mai des, să observ ce se întâmplă în țară și am descoperit o atmosferă foarte frumoasă. Există din ce în ce mai mult interes pentru acest tip de chirurgie, chirurgia urologică laparoscopică și robotică, pe care eu o practic din 2001 în Israel și care acolo a devenit rutină. România este în plin proces de dezvoltare și am vrut să mă alătur progresului”, a mărturisit dr. Andrei Nadu, medic urolog.

În 1987, pe când se afla în anul 3 de facultate la UMF Carol Davila, medicul s-a stabilit împreună cu familia în Israel, unde a fost nevoit să pornească de la 0 atât cu studiile, cât și cu viața de zi cu zi. În urma unui examen de echivalare, și în ciuda obstacolelor pe care le-a întâmpinat ca proaspăt emigrant a fost acceptat la Sackler School of Medicine, din cadrul Universității din Tel Aviv.

„ După absolvirea Facultății de Medicină, dr. Andrei Nadu a urmat specializarea în chirurgia urologică și, ulterior, un fellowship în Paris de supraspecializare în chirurgia urologică oncologică laparoscopică. În 2001 a efectuat primele operații de nefrectomie parțială laparoscopică și de prostatectomie laparoscopică. Un deceniu mai târziu, în 2010, a efectuat, în premieră în Israel, aceste două intervenții cu ajutorul chirurgiei robotice.

„Am fost interesat dintotdeauna de ce urmează să se întâmple, m-am uitat spre viitor să văd care sunt noile tehnici și cum pot să mă adaptez, să le integrez în felul în care abordez chirurgia. Am ales să fac supraspecializarea în Franța, pe un subiect de nișă, ceva ce nu exista până în acel moment – urologia laparaoscopică. În 2001, am participat la o conferință unde am prezentat 10 cazuri de nefrectomie parțială laparoscopică, la care acum ne uităm ca la ceva cotidian, și mai că s-au ridicat să mă dea afară – atât de controversată era intervenția în vremea aceea. Zece ani mai tarziu a apărut chirurgia robotică, care treptat o va înlocui pe cea laparoscopică. Concluzia este că medicina evoluează rapid și cu ea trebuie să ne adaptăm și noi constant. Astfel, m-am concentrat întotdeauna pe procesul de descoperire și învățare a celor mai noi modalități profesionale care să vină în sprijinul pacienților mei”, a declarat medicul.

Dr. Andrei Nadu profesează și acum în cea mai mare secție de Urologie din Israel, la Spitalul Rabin Medical Center, unul dintre cele mai mari spitale din țară, spital terțiar de referință. Pacienții tratați de dr. Nadu prezintă afecțiuni oncologice urologice, precum cancer renal, cancer de prostată, cancerul urteral, cancer de vezică. De-a lungul carierei, medicul a performat peste 900 de intervenții de chirurgie robotică oncologică.

În ultimii 20 de ani chirurgia laparoscopică și robotică a devenit standard of care în chirurgia urologică, mai ales pentru nefrectomii și nefrectomii parțiale, iar robotica devine din ce în ce mai frecvent folosită datorită faptului că anulează dificultățile aduse de curba de invatare in chirurgia laparoscopica.

Chirurgia robotică, prin sistemul chirurgical da Vinci Xi, oferă vedere tridimensioală reală, o disecție foarte precisă, efectuată cu ajutorul unor instrumente mai performante, ergonomie și un nivel de confort mai ridicat pentru chirurgi. De asemenea, procesul învățării procedurii de către membrii echipei se petrece într-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operatia laparoscopică. Totodată, acest tip de chirurgie asigură recuperarea rapidă a pacientului, cu spitalizare de scurtă durată și reluarea imediată a activității.

Pacienții pot solicita consultații la dr. Andrei Nadu începând cu data de 23 aprilie 2021, în Ponderas Academic Hospital.