V-ați umplut de vânătăi fără motiv? Mergeți de urgență la medic

Vă apar spontan vânătăi sau gingiile vă sângerează abundent când vă spălați pe dinți?

Poate fi vorba de o afecțiune hematologică, ceea ce înseamnă că trebuie să mergeți de urgență la medic. Cu ajutorul testelor speciale, hematologul poate depista dacă suferiți de o tulburare rară de coagulare a sângelui.

Deficitele rare de coagulare a sângelui reprezintă aproximativ 3-5 % din tulburările congenitale de factori de coagulare, iar dintre acestea deficitul de factor VII este cel mai des întâlnit. ”Formele severe ale deficitului de factor VII de coagulare se caracterizează printr-un nivel plasmatic de sub 10%. Deficitul de factor VII de coagulare se manifestă prin tendința la sângerare. Cu cât deficitul este mai pronunțat, cu atât tendința la sângerare este mai mare. În mod frecvent sângerările sunt la nivel cutaneo- mucos – epistaxis, gingivoragii, echimoze, menoragii la adolescentele la care se instalează menstra. Fetițele sângerează abundent pe o perioadă îndelungată de timp, cu anemie severă secundară sângerărilor”, atrage atenția dr. Adriana Diaconu, medic primar pediatru, supraspecializare în hematologie, Clinica de Pediatrie. Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, aceste echimoze (vânătăi) apar spontan sau după traumatisme minore, iar sângerările gingivale pot fi abundente la un periaj normal, fără a exista un traumatism sever. Medicul de familie vă poate trimite la un pediatru cu specializare în hematologie (pentru copii), sau la un hematolog (pentru adulți).

”În astfel de cazuri se fac niște teste speciale, numite timpi globali ai coagulării: timpul de protrombină (PT-ul) și APTT-ul. Dacă și PT-ul și APTT-ul sunt prelungiți, atunci este vorba de un deficit al complexului protrombinic (factorii II, V, X) sau al factorului I. Dacă APTT-ul este prelungit și PT-ul normal, atunci ne gândim la alți factori ai coagulării (deficit de factor VIII, IX, XI, XII). Dacă APTT-ul este normal și PT-ul prelungit, atunci avem numai deficit de factor VII al coagulării”, explică specialistul.