Vaccinarea împotriva COVID-19: rolul medicului de familie

Vaccinarea împotriva COVID-19 - sondaj SNMF

Vaccinarea împotriva COVID-19: un sondaj arată că încrederea și speranța oamenilor în efectele vaccinului au fost întărite de medicul de familie.

Vaccinarea împotriva COVID-19: Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie (19 mai 2021), Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF) a lansat un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti COVID-19.

Au fost completate 1016 chestionare de către pacienți care urmau să se vaccineze în perioada 19-31 mai 2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau alte locații.

Rezultatele arată că 70% dintre respondenți au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7% consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers.

La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%).

”Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează.  De asemenea, exemplele comportamentale au efect de pată de ulei în comunitate. Iar medicul de familie este medicul comunității! Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normal”, susțin reprezentanții SNMF.