Vaccinurile obligatorii și restricțiile în Hepatita C

Bolnavii cu hepatita C au nevoie de anumite vaccinuri și trebuie să evite consumul de alcool, droguri și unele medicamente.

Tratamentul hepatitei C implică și câteva aspecte care nu țin neapărat numai de medicația efectivă contra Virusului Hepatitic C.  Vaccinurile împotriva hepatitei A și B (la cei care nu sunt deja imuni) pot ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare a ficatului. Este important să efectuați și alte vaccinuri, inclusiv antigripal (o dată pe an), pneumococic (cel puțin o dată), contra difteriei și tetanosului (o dată la 10 ani) și contra tusei convulsive (pertusiss) – o dată, în timpul copilăriei. În prezent, nu există niciun vaccin care să poată preveni Hepatita C.

De evitat!

Persoanele cu hepatita C ar trebui să evite toate substanțele cunoscute că deteriorează ficatul. Acestea includ alcoolul, anumite suplimente și plante medicinale și unele medicamente. Bolnavii care au și ciroză au și mai multe restricții în ceea ce privește medicamentele. Pentru a afla dacă vreunul dintre medicamentele sau suplimentele pe care le luați vă poate face rău, mergeți cu ele la medicul care vă are în evidență. Nu începeți niciodată un tratament nou fără să vă consultați cu medicul.

Analize medicale

Dacă aveți hepatită C și ciroză, ar trebui să efectuați o ecografie la fiecare 6 luni pentru a depista din timp semnele unui eventual cancer. S-ar putea să aveți nevoie, de asemenea, de o endoscopie digestivă superioară, care poate indica prezența varicelor esofagiene (vene mărite la nivelul esofagului).