Varicele – cum le eliminăm fără durere sau complicații postoperatorii?

dr. Stefan Jianu- cum tratam varicele

Varicele reprezintă dilatații ale venelor superficiale de la nivelul picioarelor și, deși apar mult mai frecvent la femei, și bărbații se confruntă cu această problemă.

Varicele afectează aproximativ două treimi din populația adultă. În clipa în care  devin vizibile, din păcate există deja câțiva ani de evoluție. ”Nu trebuie să așteptăm să ne doară sau să apară complicații pentru a le trata. Evoluția fără tratament duce (treptat, fiind vorba de o boală venoasă cronică) la simptome precum picioare grele, obosite, dureroase și la semne precum edeme, dermatita ocra, ulcere varicoase. Ulterior apar și complicațiile, dintre care hemoragia și tromboflebita ne pot pune și viața în pericol”, avertizează dr. Ștefan Adrian Jianu, medic primar chirurgie generală, director general al Centrelor de sănătate ProEstetica.

 Cu cât mai devreme, cu atât mai bine

Specialistul recomandă să luăm măsuri înainte de apariția complicațiilor. Tratamentul conservator care ajută la prevenirea complicațiilor înseamnă purtarea de ciorapi compresivi zilnic, plus tonice venoase oral sau local. Însă tratamentul care rezolvă radical este cel chirurgical. ”La ora aceasta, toate ghidurile internaționale recomandă, ca primă opțiune, tratamentele endovenoase minim invazive și lasă pe locul doi intervențiile chirurgicale clasice. Dintre tratamentele endovenoase, cel mai practicat este laserul endovenos, în care se introduce în venă, printr-o puncție, o fibră de laser sub control ecografic și se închide vena cu ajutorul energiei luminoase. Procedura se realizează ambulator, iar durerea și complicațiile postoperatorii sunt minime, refacerea pacientului fiind foarte rapidă. Pentru varicele nesistematizate, venule reticulare și telangiectazii (vase de sânge mici, dilatate, situate în piele) se pot face doar injecții sclerozante sau tratamente cu laser vascular transcutan”, explică dr. Jianu.