Vindecarea cancerului de sânge în pași simpli

Studenții pot deveni donatori de celule stem hematopoietice, dar și de sânge, contribuind astfel la salvarea bolnavilor, mai ales a celor cu cancer de sânge.

Doar 2% dintre cetățenii din România donează sânge, spre deosebire de Austria unde procentul este de 66%, iar în Franța și Germania procentul depășește 50%. Obiectivul principal al conferinței “Inimi tinere bat pentru tine”, organizată de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) la Academia de Studii Economice, îl constituie informarea studenților despre posibilitatea de a deveni potențiali donatori de celule stem hematopoietice, dar și despre importanța donării de sânge.

,,Sunt beneficiarul donării de sânge. Boala noastră (n.r. talasemia) înseamnă că organismul nu este capabil să producă sânge și suntem nevoiți să facem transfuzii toată viața. Eu sunt beneficiarul a 48 unități de sânge în anul 2018 și, dacă facem un calcul, ajungem la aproximativ 2.000 de unități de sânge care m-au ținut în viață, adică 2000 de donatori care m-au ajutat să fiu astăzi aici. Din păcate, în România donarea de sânge este încă sub nivelul european. În plus, suntem cam singura țară din Europa care încă mai recompensează donarea de sânge, iar acest lucru va înceta din anul 2020. Mulți donatori vin pentru acele tichete gratuite și când acestea vor înceta nu știu câți dintre ei vor mai veni să doneze sânge. Nevoia de sânge nu încetează  niciodată, dimpotrivă, ea va crește. Dintr-o donare se pot face mult mai multe produse: plasmă, masă eritrocitară, trombocite/ masă trombocitară, deci este în beneficiul mai multor pacienți”, a  explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România.

,,Viața unui donator nu se schimbă cu nimic. Însă viața celui la care ajunge sângele donat sau organul/celulele stem donate poate fi salvată”, a adăugat și Gheroghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din Romînia, care a încurajat studenții să doneze sânge sau cellule stem hematopoietice.

Registrul Național de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) are, în prezent, 60.000 de persoane înscrise, care pot dona sânge cu o concentrație mai mare de celule stem. ”În România, din 2013 se poate face transplant de celule stem hematopoietice – o transfuzie de sânge concentrată în celule stem hematopoietice ce poate să vindece cancerul de sânge. Există undeva o persoană care ne seamănă, este un frate geamăn de care nu știm și, dacă este contactat, este gata să doneze. Este undeva o persoană care trăiește și este vindecată pentru că tu ai alocat 20 de minute din viața ta și ai făcut gestul de a te înscrie”, a atras atenția dr. Aurora Dragomirișteanu, director general RNDVCSH.

Pașii prin care puteți salva o viață

  • Informarea și contactarea Registrului
  • Programarea la un Centru al Donatorilor de Celule Stem
  • Completarea formlarului online pentru a primi trusa de recoltare
  • Trimiterea prin curier a formularelor de înscriere și plicul cartonat cu probele recoltate
  • În cazul în care sunteți compatibil cu un pacient urmează să fiți contactat de reprezentanții Registrului
  • Donarea de celule stem hematopoietice