Dializa în vacanță: hemodializa nu înseamnă ”arest la domiciliu”

Pacientul care face hemodializă își construiește programul de viață în funcție de „programul de dializă”.

Acesta înseamnă o ședință de hemodializă de 4 – 5 ore, de 3 ori pe săptămână, într-un centru specializat. Orice deplasare mai lungă de o zi presupune transferul într-un alt centru de hemodializă, unde pacientul este primit numai dacă există un aparat disponibil.

Asociația Transplantaților din România (ATR) anunță că în perioada 06 – 12 martie 2019, „ambasadorii” de la centrele „Dializa Mucaria” din Sicilia (partener al ATR din 2018), se vor afla într-un circuit în România pentru a prezenta pacienților, medicilor și asistenților medicali, oportunitatea pentru pacienții hemodializați de a călători în Sicilia, unde centrele din Alcamo si Valderice asigură acces la programul de hemodializă pentru acest tip de pacienți, în baza cardului european de sănătate.

Pentru a veni în sprijinul pacienților, „Dializa Mucaria” oferă cazare în apartamente în regim hotelier, dotate cu zonă de bucătărie, în localitățile turistice Trapani, San Vito Lo Capo și Castellamare del Golfo și se asigură transport la/de la centrul de dializă. Cazarea este gratuită, iar pentru transportul cu avionul România – Sicilia și retur, se rambursează până la 100 euro din prețul biletului.

Tot pentru confortul pacienților, Elena Marin, responsabilul pentru relația cu pacienții români ia legătura cu centrul de dializă și se asigură că documentele de transfer sunt transmise corect și în timp util. Pacientul trebuie doar să anunțe că dorește această călătorie la ATR sau direct la „Dializa Mucaria”. (astranrom@gmail.com; https://www.facebook.com/astranrom/; https://www.facebook.com/dialisimucaria/).  În eventualitatea călătoriei cu însoțitor, pentru acesta pot exista eventuale costuri, care vor fi anunțate de la început.

Pacienții hemodializați, interesați de a călători în Sicilia, pot afla detalii în întâlnirile cu „ambasadorii” de la „Dializa Mucaria” în următoarele localități: Iași (6 martie), Botoșani (7 martie), Bistrița Năsăud (8 martie), Baia Mare (9 martie), Satu Mare (10 martie), Cluj – Napoca (11 martie), București (12 martie) – întâlnirea de la București va fi la finalul ședinței AG a ATR. (Detalii despre ședința AG a ATR pe paginile de Facebook „Astranrom – Asociatia Transplantatilor din Romania” și „Asociatia Transplantatilor Din Romania”) Toate detaliile legate de întâlniri sunt anunțate pe pagina de Facebook „Dialisi Mucaria”.