Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice

Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC), marcată în fiecare an pe 22 septembrie, are ca scop creșterea gradului de sensibilizare privind nevoile persoanelor afectate de LMC din întreaga lume, prin intermediul organizării de evenimente de conștientizare.

Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22 care cauzează leucemia mieloidă cronică. Astfel, data de 22/9 adaugă o semnificație simbolică acestei campanii.

 

Campanii de informare

Asociația Română de Cancere Rare — ARCrare, reprezentând pacienții cu forme rare de cancer din România organizează anual campanie de informare pentru a marca această zi importantă pentru pacienții cu LMC. ”Insistăm asupra importanței accesibilității pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică la tratament. În același timp, dorim să subliniem că accesul la un tratament eficient s-a dovedit științific că poate face diferența dintre o persoană bolnavă, care are nevoie de suport permanent sau care poate să-și piardă viața și o persoană sănătoasă, integrată în comunitate, capabilă să-și continue activitatea. Evenimentele sunt menite să sublinieze importanța nevoilor pacienților cu leucemie mieloidă cronică, precum importanța politicilor de sănătate, la nivel național și la nivel global privind accesul la tratament, îngrijire și sprijin pentru persoanele afectate de cancer. De asemenea, aceste persoane au nevoie de locuri de muncă atunci când nu mai necesită îngrijire medicală permanentă și boala este în remisie. Dacă după tratament nu se pot reintegra în comunitate, considerăm că noi, comunitatea și instituțiile responsabile încă mai avem multe probleme de rezolvat!”, a declarat Dorica Dan, președintele ARCrare, pentru Agerpres.

 

Despre LMC

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Este caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar apare foarte rar și la copii. Acum 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Azi, dacă pacienții sunt tratați eficient cu medicamentele recomandate, aceștia pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale.