Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare

Adolescența și primii ani din viața de adult reprezintă perioade cu multe schimbări- altă școală, alt domiciliu, începerea unei facultăți sau un serviciu nou.

Toate aceste schimbări pot veni la pachet cu un stres suplimentar, iar astfel de perioade pot fi marcate de neliniște pentru persoanele implicate. În unele cazuri, stresul indus de aceste perioade poate duce la afecțiuni mintale.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2018 atrage atenția asupra tulburărilor din sfera sănătății mintale care afectează tinerii și adolescenții. Jumătate dintre bolile mintale debutează la 14 ani, dar multe rămân nedetectate și netratate. Sinuciderea este cea de-a doua cauză de deces printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. Iar la adolescenți, depresia este a treia cauză de deces. Consumul excesiv de alcool și de droguri printre adolescenți este o problemă majoră în multe țări și poate conduce la comportamente riscante precum sex neprotejat sau șofat imprudent.

Prevenție

Din fericire, specialiștii atrag atenția că se pot face mult pentru a întări rezistența psihică la vârste tinere și pentru a preveni apariția acestor afecțiuni la adolescenți și adulții tineri. Prevenția începe cu o mai bună cunoaștere a bolilor și simptomelor timpurii ale acestora. Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH) încurajează factorii de decizie ai ţărilor şi organizaţiilor din întreaga lume în vederea abordării problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităţilor, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile medicale şi acces la tratamente.

Educație sanitară

Pentru a preveni astfel de boli, este nevoie de o educație sanitară generală: așa cum învățăm să ne spălăm pe mâini, să spălăm fructele înainte de a le mânca, să ne spălăm pe dinți, etc, așa trebuie să învățăm să nu ne suprasolicităm fizic și psihic, să dormim cât avem nevoie. Atunci când observăm că, de exemplu, nu mai putem dormi bine, avem anumite temeri, anumite frici, nu trebuie să ne fie teamă să mergem la psiholog sau la psihiatru. ”Prima vizită poate fi la psiholog. Foarte multe anxietăți se pot trata prin psihoterapie, nu trebuie neapărat tratament medicamentos. Psihologii clinicieni pot trimite pacientul mai departe la psihiatru, unde se analizează și eventualitatea unui tratament medicamentos”, a explicat dr. Sorin Pletea, medic primar psihiatru, șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „”Prof. Dr. Alexandru Obregia”.