Ce trebuie să știe pacienții cu mielom multiplu despre boala lor

Mielomul multiplu- o formă de cancer al măduvei osoase – este a doua boală ca frecvență după limfom. În România, în fiecare an sunt diagnosticate 650- 700 de cazuri noi.

 

Mielomul multiplu este un cancer, o proliferare malignă a plasmocitelor (forma finală a limfocitelor B) – acele celule care în mod normal ar fi trebuit să producă anticorpi. În mielomul multiplu plasmocitele suferă o mutație și devin plasmocite maligne. Drept consecință, toate oasele vor fi infitrate cu plasmocite, devenind astfel foarte moi și friabile. Orice os se va rupe ușor, vor apărea fracturi sau alte leziuni osoase. ”Ca manifestare, trebuie să înțelegem că mielomul multiplu poate fi  asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp (10-15 ani). Chiar dacă se descoperă întâmplător, la acel moment nu este nevoie de intervenție terapeutică. Mielomul multiplu va fi tratat doar când devine activ, când are semne. Acestea sunt: anemia, leziunea osoasă, boala renală, hipercalcemia”, ne-a explicat prof. univ. dr. Daniel Coriu, directorul Centrul de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni.

 

Organismul poate controla boala

Chiar dacă intervenția terapeutică survine abia după activarea bolii, depistarea acesteia ar trebui să aducă modificări în stilul de viață al bolnavului. ”Dacă este vorba de un mielom multiplu asimptomatic, pacienții trebuie să se gândească că organismul va controla boala dacă este sănătos. Și atunci fiecare pacient trebuie să aibă grijă de organismul lui. Mișcarea este foarte importantă în a menține un tonus muscular bun. În privința alimentației, trebuie să evităm obezitatea, obiceiurile negative (fumatul, consumul de alcool, excesul de cafea). Organismul este cel care luptă cu boala și atunci noi trebuie să ajutăm organismul să fie sănătos”, a mai spus prof. univ. dr. Daniel Coriu.