Colaborare internațională: a doua opinie și tumor board în leucemie

tumor board- leucemie

Cinci clinici de hematologie din spitale românești vor colabora cu specialiștii Spitalului Humanitas din Milan pentru a trata cazurile grave de leucemie de la noi din țară.

Scopul proiectului inițiat de Asociația Română împotriva Leucemiei (ARIL) este de a oferi pacienților români, în România, cele mai bune și mai moderne soluții de tratament a bolilor hematologice (leucemii, limfoame, etc) și acces la second opinion în cele cinci spitale: Spitalul Județean Cluj, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic Colțea și Spitalul Clinic Colentina.

”Această colaborare va consta în videoconferințe regulate, lunare, eventual cu întâlniri mai amănunțite trimestriale, în cadrul cărora vom discuta toate cazurile dificile cu limfoproliferări și vom stabili conduita, de la diagnostic, la tratament și până la transplant, dacă este cazul. Practic, vom avea un tumor board internațional, cu second opinion. Nu vom duce pacienții dintr-un centru în altul. Principiul este de a folosi expertiza locală și internațională, astfel încât pacienții să nu fie nevoiți să apeleze la investigații sau internări în centre din alte țări și să primească, în România, cea mai bună opinie medicală vizavi de cazul lor și cea mai bună îngrijire”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, Clinica de Hematologie a Spitalului Universitar de Urgență București.

Proiectul ”O şansă în plus pentru tratarea limfoamelor cu prognostic nefavorabil” a fost anunțat în cadrul unei întâlniri între medicul hematolog Luca Castagna (specialist al Spitalului Humanitas) și pacienții români cu leucemie sau alte afecțiuni similare, și va presupune un cost estimat de 10.000 de euro anual, medicii participând în regim de voluntariat. ”Proiectul a luat ființă pentru că era nevoie ca pacienții să aibă mai multă încredere și un acces mai facil la a doua opinie medicală. Există medici extraordinari în România care doresc să salveze viețile pacienților, care dau din timpul și energia lor pentru a găsi soluții. Cazurile vor fi discutate din momentul diagnosticării până când va fi nevoie, chiar şi după remisie, astfel încât pacienţii să aibă reale şanse de vindecare, aceleaşi şanse ca şi în străinătate. Colaborarea a pornit de la problema emigrării medicale a pacienţilor, pentru că doctorul Castagna a tratat foarte mulţi pacienţi români şi a văzut că au fost şi foarte bine diagnosticaţi şi foarte bine trataţi. Efectiv nu era o necesitate reală de a pleca în străinătate, pacienţii români pot fi tratați foarte bine în România”, a declarat Monica Bunaciu, președinte ARIL.