Depresia, una dintre cele mai frecvente complicații ale bolilor cronice- grupuri de suport pentru pacienții români

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) va începe, din 10 septembrie 2024, ora 18.00, organizarea unor grupuri de suport săptămânale pentru persoanele care trec printr-un episod depresiv sau membri ai familiei acestora.

”Știm cu toții, din propria experiență sau din cea a cunoscuților, că persoanele cu boli cronice au un risc mai mare de dezvoltare a depresiei și anxietății. În plus, datele internaționale arată că persoanele cu o boală cronică și cu depresie tind să resimtă simptome mai severe ale ambelor afecțiuni. Pacienții cu aceste boli au nevoie de ajutor, pe care ne dorim să-l oferim prin intermediul grupurilor de suport. Pacienții și aparținătorii își pot împărtăși dificultățile și pot asculta experiențele altora ca ei, se pot încuraja reciproc, află informații noi despre evoluția simptomelor, care pot ajuta la acceptarea lor. De fapt, prin aceste grupuri încercăm, prin intermediul psihoterapeuților, să ajutăm pacienții să înțeleagă depresia, să învețe cum să gestioneze simptomele și să aibă încredere în procesul de recuperare”, a afirmat Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Grupurile vor fi moderate de psihoterapeut Andreea Partene. Participarea este liberă și gratuită. Locurile fiind limitate, participarea trebuie confirmată. La atingerea a 20 de participanți se va anunța închiderea înscrierii pentru grupul actual, care va avea 6 întâlniri, și va fi reluată după cele 6 săptămâni.

”Aceste grupuri online vin în urma identificării unei nevoi în cadrul grupurilor organizate fizic săptămânal din luna mai de către COPAC în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. dr. Alexandru Obregia, dedicate persoanele care suferă de depresie și aparținătorilor acestora. Experiența ultimelor 3 luni ne-a oferit ocazia să primim feedback valoros de la peste 100 de pacienți și aparținători, prilej cu care aducem noi perspective grupului de suport. Mulți dintre aceștia își doresc să continue să participe la grup dar nu pot, pentru că nu sunt din București și, de aceea, am luat decizia de a extinde proiectul și online”, menționează reprezentanții Coaliției.

Cursul se desfășoară săptămânal, online (se accesează linkul din Zoom primit după înscriere). Grupul online este deschis tuturor pacienților și aparținătorilor, inclusiv celor care nu au participat la întâlnirile fizice de la Spitalul Obregia.

 

Cine se poate înscrie?

  • Persoane care au participat la grupul fizic și doresc să continue, dar nu sunt din București
  • Persoane care nu au participat la grup, dar își doresc, aflându-se într-un episod depresiv
  • Membrii ai familiei unor persoane cu depresie care își doresc să îi ajute și nu știu cum să o facă, sau au chiar ei nevoie de suport.

Pentru a participa, puteți completa formularul de AICI.