„Directivele micului dejun”: eurodeputații doresc o etichetare corectă a mierii, sucului de fructe și gemului

Etichetarea mai precisă a originii pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor,  un mod mai ușor pentru consumatori să facă o alegere sănătoasă, intensificarea eforturilor de combatere a fraudei cu miere.

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și-a adoptat poziția privind revizuirea standardelor de comercializare ale UE pentru așa-numitele directive „mic dejun” în vederea actualizării cerințelor și a definițiilor produselor, cu 73 de voturi pentru, 2 împotrivă și 10 abțineri.

Etichetarea clară a originii geografice a mierii

Deoarece consumatorii au manifestat un interes deosebit față de originea geografică a mierii, deputații sunt de acord ca țara în care a fost recoltată mierea să apară pe etichetă în același câmp vizual cu indicația produsului. În cazul în care mierea provine din mai multe țări, țările vor fi indicate pe etichetă în ordine descrescătoare în funcție de proporție, iar dacă mai mult de 75% din miere provine din afara UE, această informație va fi, de asemenea, indicată clar pe eticheta din față. Pentru a limita și mai mult frauda cu miere, inclusiv utilizarea siropurilor de zahăr în miere, care este foarte greu de detectat, deputații europeni doresc, de asemenea, să instituie un sistem de trasabilitate de-a lungul lanțului de aprovizionare pentru a putea urmări originea mierii. Apicultorii din UE cu mai puțin de 150 de stupi ar fi scutiți.

Sucuri de fructe și gemuri

Deputații europeni sunt de acord ca eticheta „conține numai zaharuri naturale” să fie permisă pentru sucurile de fructe. Pentru a satisface cererea tot mai mare de produse cu conținut scăzut de zahăr, sucurile de fructe reformulate pot fi etichetate ca „suc de fructe cu conținut redus de zahăr”.

Deputații subliniază că noile tehnici care elimină zaharurile naturale din sucurile de fructe, gemurile, jeleurile sau laptele nu ar trebui să conducă la utilizarea de îndulcitori pentru a compensa efectul reducerii zahărului asupra gustului, texturii și calității produsului final. De asemenea, aceștia subliniază că nu trebuie să se facă afirmații privind proprietățile pozitive, cum ar fi beneficiile pentru sănătate, pe eticheta sucului de fructe cu conținut redus de zahăr.

Pentru sucurile de fructe, gemurile, jeleurile, marmeladele și piureul de castane îndulcit, deputații europeni doresc, de asemenea, ca țara de origine a fructelor folosite la fabricarea sucului să fie indicată pe eticheta frontală. În cazul în care fructele folosite provin din mai multe țări, țările de origine vor fi indicate pe etichetă în ordine descrescătoare în funcție de proporția lor.

În ceea ce privește gemurile, deputații sunt de acord cu propunerea de a crește conținutul minim de fructe, reducând zahărul adăugat necesar pentru anumite produse și permite utilizarea termenului „marmeladă” pentru toate gemurile (anterior acest termen era permis doar pentru gemurile de citrice). Raportorul Alexander Bernhuber (PPE, Austria) a declarat: „Astăzi este o zi bună pentru o etichetare mai transparentă a originii. Pe lângă criterii de calitate și controale mai stricte, indicarea mai precisă a țărilor de origine va oferi mai multă transparență și va facilita alegerea de către consumatori a unor produse mai sănătoase și regionale. În cazul mierii, cerințele privind indicarea țărilor de origine pe etichetă vor preveni falsificarea și vor facilita alegerile în cunoștință de cauză ale consumatorilor.”

Etapele următoare

Parlamentul este programat să adopte mandatul său în timpul sesiunii plenare din 11-14 decembrie 2023, după care este gata să înceapă negocierile cu statele membre ale UE.

Context

Revizuirea standardelor de comercializare ale UE pentru anumite directive privind „micul dejun” a fost propusă de Comisia Europeană la 21 aprilie 2023 pentru a actualiza standardele actuale care au mai mult de 20 ani.