Epilepsia și COVID: ce trebuie să știe pacienții

dr Ioana Mindruta- epilepsia si COVID

Epilepsia și COVID: 26 martie este data Zilei Mondiale a Epilepsiei, marcată anual la nivel global.

În contextul pandemiei COVID 19, medicii fac un apel la pacienți să își ia toate măsurile de siguranță pentru a se proteja, să respecte medicația dată de medicul specialist și să anunțe dacă starea de sănătate se alterează.

”În special la copii, febra poate exacerba crizele, ca în orice boală febrilă. Medicamentele care vă sunt recomandate în această perioadă pot interfera cu medicația antiepileptică. La rândul lor, medicamentele epileptice pot influența eficacitatea medicației care vă este recomandată în tratamentul bolii virale. Cei mai cunoscuți factori de risc pentru infecția cu COVID- 19 sunt: vârsta de peste 60 de ani, boala respiratorie asociată și alte comorbidități, precum diabetul zaharat, care nu au legătură directă cu epilepsia. Totuși, medicii care vă îngrijesc trebuie să vă sfătuiască privind strategiile de a vă proteja de o recrudescență a crizelor, după cum urmează: să vă țineți de tratament, să vă verificați medicația din stoc, numărul de tablete disponibile din fiecare medicament, data de expirare, să luați legătura cu medicul de familie sau cu neurologul privind disponibilitatea lor de a asigura prescripțiile în continuare, prescripții necesare pe o durată de cel puțin 6 luni. Verificați în farmacii disponibilitatea medicației necesare, asigurați- vă că au exact produsul cu care vă tratați. Dacă unele medicamente lipsesc din farmacii, trebuie contactat medicul neurolog, pentru a găsi o strategie de schimbare pe alt produs. Informați-vă cum puteți accesa online, cu livrare la domiciliu, tratamentul pentru epilepsia de care suferiți”, a  declarat dr Ioana Mîndruță, Centrul de epilepsie, Spitalul Universitar, într-o postare pe pagina de Facebook.

Întrebări și răspunsuri

Sunt pacienții cu epilepsie al risc suplimentar pentru infecția COVID 19?

Nu există un risc suplimentar dovedit.

Poate COVID să exacerbeze crizele dacă o persoană cu epilepsie este infectată?

Nu sunt dovezi că infecția virală în sine afectează cursul bolii, dar febra și starea generală alterată pot favoriza crizele. Pacienții care primesc terapie imunosupresivă, de exemplu pentru controlul crizelor, cum ar fi corticoterapia, ar putea fi mai vulnerabile, la fel ca cei care, în general, au o boală necontrolată, cu crize frecvente.

Ce trebuie făcut dacă crizele sunt foarte frecvente sau dacă sunt prelungite?

Puteți lua în considerare în urgență terapia de salvare cu benzodiazepine, care pot fi administrate rapid bucal, nazal, rectal. Verificați rezervele și data lor de expirare. Nu ezitați să luați legătura cu medicul dvs dacă starea generală de sănătate se deteriorează. Stați cât mai mult izolați în casă și contribuiți prin disciplina dumneavoastră la a da cât mai puține cazuri medicilor.