65 de ani – fără stres în izolare

stres, 65 de ani

Miercuri, 25 martie, la ora 12.00, a intrat în vigoare Ordonanța Militară 3 din 24 martie, care prevede circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani numai în anumite intervale orare și condiții.

Specialiștii atrag atenția că, în astfel de perioade, vârstnicii, mai ales cei care au și boli cronice, pot avea reacții destul de puternice la stres. Frica și anxietatea față de o boală necunoscută pot fi copleșitoare și pot provoca emoții puternice tuturor, indiferent de vârstă.  Modul în care răspundeți la pandemia de coronavirus poate depinde de trecutul dvs., de lucrurile care vă fac diferiți de ceilalți oameni și de comunitatea în care trăiți.  Furia, anxietatea, depresia și frica sunt răspunsuri normale la situații stresante.  Iată câteva sugestii cu privire la gestionarea acestor sentimente:

#stamacasa #farastres!

Relaxare: găsiți modalități de relaxare și destindere. Dacă există un hobby pe care îl puteți face acasă, asigurați-vă în avans că aveți la dispoziție echipamentele și instrumentele de care aveți nevoie pentru practicarea acestuia.

Sunați un prieten: indiferent dacă este un vecin, o cunoștință  sau cel mai bun prieten, sunați-l! Verificarea bunăstării emoționale și fizice a altora este benefică! Aveți astfel pe cineva cu care să vă exprimați sincer emoțiile.

Mintea, ocupată: nu lăsați mintea să fie blocată de teamă, furie sau griji.

Aveți grijă de sănătate: încercați să mâncați sănătos, să aveți aer curat în camera în care stați, să rămâneți hidratați și să practicați orice fel de activitate fizică, indiferent dacă asta înseamnă o plimbare în jurul blocului, prin curte sau… în sufragerie. Nu fumați, nu consumați alcool sau alte substanțe care dau dependență!

Rămâneți informați, dar nu lăsați televizorul pornit: primirea de știri non-stop pe televizor sau telefon despre COVID-19 nu va face altceva decât să vă aducă mai mult stres. Nu distribuiți mai departe informații despre care nu puteți dovedi că sunt adevărate –  nu doriți să insuflați teama sau îngrijorarea inutilă altora!

Nu vă faceți griji: nu are rost să vă faceți griji pentru lucruri care nu sunt adevărate sau este puțin probabil să se întâmple, așa că asigurați-vă că informațiile pe care le primiți provin din surse oficiale, sigure.

Prevederile Ordonanței Militare

Astfel, potrivit Ordonanței Militare 3 din 24 martie 2020, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Circulația persoanelor peste 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.