Raed Arafat: ”donatorii de sânge să își continue activitatea”

Raed Arafat, apel către donatorii de sânge

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un apel către români să meargă în continuare să doneze sânge pentru bolnavii care au nevoie urgentă.

Atât spitalele, cât și asociațiile de pacienți au atras atenția, în ultimele zile, că restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus au scăzut drastic numărul donatorilor de sânge. Radu Gănescu, președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), el însuși suferind de talasemie, a declarat, pentru Școala Pacienților, că aproximativ 200 de persoane cu aceeași boală ca el, dar și alte câteva sute cu diferite forme de anemie și persoanele care suferă accidente sau urgențele medicale au nevoie urgentă de sânge. ”Trebuie să le spunem celor care se tem să ajungă în centrele de donare că sunt în maximă siguranță, se respectă toate regulile pentru a se evita aglomerarea, riscul de transmitere a virusului etc. Totul este pus la punct, doar că trebuie ca lumea să conștientizeze cât de mare este nevoia de donatori”, a spus atenția Radu Gănescu. Potrivit acestuia, numai în Capitală, numărul donatorilor a scăzut de la aproximativ 200 la 70 pe zi.

În acest context, secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a făcut precizări suplimentare la restricțiile impuse. ”Chiar dacă suntem în această situație, restul patologiilor, restul bolilor continuă să existe și bolnavii au nevoie de sânge și produse sanguine, de salvatorii de vieți care sunt donatori de sânge. Aceată prevedere este inclusă în mod deosebit în Ordinanța Militară, ca să atragem atenția că această activitate continuă să existe și este extrem de necesară. Rugăm salvatorii de vieți, donatorii de sânge, să își continue activitatea. Centrele sunt deschise și îi așteaptă”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit Ordonanței Militare nr 3/24.03.2020, ”se interzice circulația persoanelor în afara locuințelor, cu următoarele excepții: …..f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină”.

Condiții pentru a dona sânge

  1. Asigurați-vă că puteți dona: sunteți sănătos, în ultimele 14 zile nu ați avut simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stpri de obosealp, etc) sau simptome digestive, nu ați călătorit într-o țară cu infecție COVID-19 în ultimele 30 de zile, nu ați intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de acest vorus
  2. Completați declarația pe proprie răspundere (de mână sau printată) în care menționați că mergeți să donați sânge la centrul de transfuzie din orașul dvs.
  3. Donați sânge și salvați 2 vieți.

Pot dona sânge în siguranță în timpul pandemiei? – Vezi VIDEO