Ziua de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată online

Ștefan Răduț, Ziua Tuberculozei

Ziua Tuberculozei. Persoanele cu TB sunt mult mai sensibile la infecția cu noul coronavirus COVID 19, atrag atenția reprezentanții asociațiilor de pacienți.

24 martie marchează, anual, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 2020 păstrând mesajul „It s time to end tb”. În contextul pandemiei COVID 19, specialiștii atrag atenția tuturor, fie că au tuberculoză sau nu, să stea în casă cât se poate de mult. ”În contextul COVID 19, anul acesta se încurajează distanțarea socială. Anul acesta stăm în casă și ne mutăm pe rețelele sociale. Îi invit pe toți să scrie un mesaj de luptă împotriva tuberculozei pe mână, pe tricou, oriunde și să se fotografieze cu el. Apoi să posteze pe rețele sociale, împreună cu #ItsTimeToEndTB #TbDayConstanta #StopTB #WECAN #ITSTIME #Martie24 #TBWorldDay”, anunță Ștefan Răduț, vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Deși în momentul de față, pacienții români cu tuberculoză au tratamente noi pentru formele rezistente ale bolii, acestea sunt accesibile, cu precădere, în București. ”În teritoriu, aceste medicamente nu se comandă, sau se comandă doar în câteva județe. Acest lucru obligă pacienții care au nevoie de ele să stea internați la Institutul Marius Nasta perioade lungi de timp (între 6 luni și 2 ani), lucru descurajat de Organizația Mondială a Sănătății, care recomandă tratarea tuberculozei în ambulator”, explică Ștefan Răduț.

Ce pot face persoanele cu TB?

Atât pentru tuberculoză, cât și pentru coronavirus, sunt o serie de măsuri simple, dar eficiente, care pot proteja oamenii. ”Folosiți șervețele când tușiți sau strănutați, apoi aruncați-le. Spălați-vă mâinile sau folosiți un gel dezinfectant după ce ați aruncat șervețelul. Spălați-vă pe mâini mai des decât de obicei, cel puțin 20 de secunde, cu săpun, mai ales când intrați în casă, vă suflați nasul, mâncați sau manipulați alimentele. Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile dacă nu v-ați spălat. Evitați contactul cu persoane care au semne de boală. Dacă sunteți în tratament pentru tuberculoză, luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise de medic”, recomandă Ștefan.