Fără infecții în spital: reguli pentru pacienți și medici

Toți trebuie să mergem la un moment dat la spital, asta e viața. Dar cum ne asigurăm că ieșim din spital cel puțin la fel de sănătoși cum am intrat?

Nu este un secret pentru nimeni că, ori de câte ori intrați într-un spital, riscați să luați o infecție care vă poate afecta nu numai medical, ci și emoțional, social și financiar. Germenii se pot răspândi în unitățile medicale de la pacient la pacient  prin intermediul mâinilor murdare ale personalului medical sau prin folosirea/refolosirea neadecvată a echipamentului medical, atrag atenția specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Germenii astfel purtați dintr-un loc în altul își găsesc cu ușurință medii propice de înmulțire: pe cearșafuri, pe mobilierul din camera de spital, la chiuvetă etc.

Curățenia, esențială

Pentru a  evita astfel de probleme, ori de câte ori mergem la spital trebuie să fim atenți la gradul de curățenie- lenjerie curată, cearșaf curat pe canapeaua de consultație sau hârtie de unică folosință – cum găsim prin unitățile mai moderne, toaleta curate, etc. ”Când se fac tratamente injectabile trebuie ca cel care execută tehnica să desigileze instrumentarul de unică folosință în fața pacientului, medicamentele administrate să nu fie expirate, personalul medical să poarte măști respiratorii: când este nevoie să fie un mediu steril, ei trebuie să poarte măști chirurgicale, când pacienții sunt contagioși cu boli cu transmitere aerogenă, personalul medical trebuie să aibă măști speciale cu filtru, iar pacientul trebuie să primească masca chirurgicală. Personalul medical trebuie să nu aibă inele pe degete, pentru că sunt un loc propice de cultivat microbi, să aibă manichiura cu unghii scurte și necolorate, să se spele pe mâini înainte și după efectuarea manevrelor medicale”, atrage atenția psiholog Cătălina Constantin, președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Cum cerem mai multe informații

De multe ori pacienții trebuie să ceară lămuri de la medici, ceea ce uneori nu este ușor. ”Dacă pacienții nu înțeleg ce le-a spus medicul, trebuie neapărat să ceară lămuriri până când înțeleg, indiferent de atitudinea personalului medical. Pacientul are ca obiectiv să își rezolve starea de sănătate, nu să nu supere pe ceilalți și, atâta timp cât întrebările sunt puse politicos și fără ton răstit, nu sunt motive reale de supărare. Acest lucru ne ajută să înțelegem care sunt regulile, cum putem să ne protejăm în spital și să-i protejăm pe ceilalți. Și mai ales trebuie să ne știm drepturile, dar și îndatoririle. Trebuie să cititm cu atenție regulamentul unității medicale, consimțămintele informate și, unde nu înțelegem, să punem întrebări”, afirmă Cătălina Constantin.

Semnele și simptomele unei infecții

În cazul în care ați luat o infecție din spital, sunt câteva simptome care trebuie să vă dea de gândit. Anumite infecții ale pielii, precum cea cu stafilococul auriu, se manifestă prin roșeață, durere sau apariția unei scurgeri în zona cateterului sau la locul operației. De foarte multe ori, aceste simptome sunt însoțite de febră. Anunțați imediat doctorul în astfel de cazuri. De asemenea, dacă aveți 3 sau mai multe episoade de diaree în 24 de ore, mai ales în urma administrării de antibiotice, anunțați doctorul.

Sursa: https://www.cdc.gov/HAI/patientSafety/patient-safety.html