Greutate: cauzele ascunse ale kilogramelor în plus

Greutate: dacă dieta dumneavoastră nu s-a schimbat prea mult, dar ați pus câteva kilograme în plus, una dintre următoarele afecțiuni ar putea fi vinovată.

Hipotiroidism

Dacă tiroida nu mai produce suficienți hormoni, s-ar putea să începeți să adunați kilogramele. Alte probleme declanșate de hipotiroidism sunt: păr subțire, fragil, piele uscată, vă este mai frig decât de obicei, sunteți obosit, constipat, chiar deprimat. Un simplu test de sânge poate confirma diagnosticul, iar medicul vă poate ajuta să remediați problema.

Depresie

Creșterea în greutate și chiar obezitatea pot fi efecte secundare ale depresiei. Persoanele afectate de depresie au adesea un nivel crescut de cortizol- hormonul stresului- ceea ce poate determinarea acumularea grăsimii în jurul taliei. În plus, din cauza depresiei nu mai aveți chef să mâncați cum trebuie sau să faceți exercițiile care vă mențin în formă. Medicul specialist vă poate ajuta să scăpați de depresie și efectele secundare ale acesteia.

Insomnie

Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte par să aibă mai multă grăsime corporală. Perioada optimă de somn pentru a menține kilogramele la distanță este de 8 ore pe noapte. Lipsa somnului poate determina organismul să producă insulină și cortizon în exces, ceea ce duce la creșterea în greutate. Mai mult decât atât, poate perturba producția hormonilor care semnalează foamea, determinându-vă să mâncați mai mult și în special alimente grase sau bogate în zaharuri.

Menopauză

Cantitatea mai mică de estrogen înregistrată la menopauză poate determina acumularea grăsimi în jurul taliei, însă aceasta nu este singura cauză a creșterii în greutate. Bufeurile, problemele de somn și schimbările de dispoziție asociate cu terminarea perioadei fertile a unei femei pot perturba obiceiurile fizice și alimentare sănătoase. Iar când intervin deprivarea de somn și depresia, s-ar putea să vă îndreptați mai mult spre ciocolată decât spre o gustare sănătoasă. Medicul vă poate ajuta să ameliorați simptomele menopauzei.

Sindromul Cushing

De obicei, cortizonul menține tensiunea arterială și glicemia în limitele normale. Dar când este secretată o cantitate prea mare din acest hormon, gărsimea începe să se adune în jurul taliei și la baza gâtului. Alte simptome ale sindromului Cushing sunt: învinețire ușoară, subțierea tegumentelor, vergeturi mari, vineții, etc. Doctorul vă poate ajuta să găsiți tratamentul potrivit (chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau medicamente pentru scăderea nivelului de cortizon).

Sindromul ovarelor polichistice

Nu există un test care să-i indice unei femei că are această boală, care se manifestă printr-un ciclu menstrual neregulat (menstruația nu vine în fiecare lună), pilozitate excesivă, acnee și apariția de chisturi ovariene. Cauza este producția în exces a hormonilor masculini. Un alt efect ar putea fi creșterea în greutate, deoarece scade sensibilitatea la insulină (hormonul care ajută organismul să transforme zahărul din sânge în energie). Medicul vă poate ajuta să restabiliți echilibrul hormonal.

Insuficiența cardiacă congestivă

Apare atunci când inima nu pompează suficient de tare sângele. O creștere subită în greutate – 1,5 kilograme într-o zi sau mai mult de 3 klograme pe săptămână- înseamnă că boala se agravează. Simptomele pot include: picioare și glezne umflate, puls rapid, dificultăți în respirație, hipertensiune arterială, pierderi de memorie și confuzie. Mergeți la medic pentru a primi ajutor de specialitate.

Apnee de somn

Dacă sforăiți zgomotos sau vă simțiți obosit în timpul zilei, s-ar putea să fie semnele apneei de somn, care se manifestă prin întreruperea respirației, timp de câteva secunde, în timpul somnului. Kilogramele în plus pot reprezenta o cauză a apneei, dar și un simptom. Afecțiunea vă expune și la un risc crescut de probleme hepatice, insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială, deci mergeți la medic la primele semne de boală.

Edem

Vă simțiți cam ”pufos”? De obicei, acest lucru se întâmplă când organismul reține prea multă apă, de obicei la nivelul mâinilor și picioarelor, care sunt umflate și devin dificil de mișcat. De obicei, edemul nu este o afecțiune serioasă. Diureticele vă pot ajuta, însă tot trebuie să mergeți la medic, care poate depista eventuale cauze ascunse, precum bolile cardiovasculare, hepatice, renale sau pulmonare, care sunt afecțiuni grave.

Sindromul metabolic

Reprezintă un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular- cerebral și diabet. Semnele de alarmă sunt hipertensiunea arterială, glicemia crescută, nivelul mare de colesterol și un procent ridicat de grăsimi corporale. Este posibil să nu aveți alte simptome ale sindromului metabolic în afară de câteva kilograme în plus în jurul taliei. Medicul vă poate recomanda ajustări în alimentație și în nivelul de activitate fizică.

Diabetul

În funcție de tipul de diabet, acesta poate fi tratat cu ajutorul dietei, activității fizice, insulinei și antidiabeticelor orale. Insulina ajută organismul să folosească energia, dar îl și ajută să o stocheze, ceea ce, uneori, duce la creșteri în greutate. În plus, s-ar putea să simțiți nevoia să mâncați mai mult pentru a preveni scăderea glicemiei provocată de anumite medicamente. Discutați cu medicul referitor la echilibrarea dietei, a  nivelului de activitate fizică și a medicației.

Steroizi și alte medicamente

Corticosterorizii sunt prescriși în tratamentul astmului, anumitor tipuri de artrita și altor afecțiuni. Cu cât sunt mai mari doza și perioada tratamentului, cu atât mai mare este posibilitatea să resimțiți în permanență o foame acută, ceea ce poate duce la mâncat exagerat și creștere în greutate.

De asemenea, anumite medicamente pe care le luați vă pot provoca foamea, altele pot încetini procesul de ardere a caloriilor sau pot schimba modul în care organismul absoarbe nutrienți, iar altele vă provoacă setea- toate acestea ducând la creșterea în greutate.